TBMM’de kabul edilen torba yasada yer alan Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) uygulaması, ’Sicil Affı’ ile birlikte KOBİ’lerin can suyu olmaya başladı....
TBMM’de kabul edilen torba yasada yer alan Taşınır Rehin Sicil Sistemi (TARES) uygulaması, ’Sicil Affı’ ile birlikte KOBİ’lerin can suyu olmaya başladı. Türkiye çapında 2 milyon 300 bin şirketi ve 11 milyon 500 bin kişiyi ilgilendiren Sicil Affı ile birlikte getirilen TARES ile işletmeler markalarını, kira gelirlerini, patentlerini, ticari hatlarını, makine ve teçhizatlarını rehin göstererek kredi kullanabiliyor. Alüminyum Koruma, Kapatma, Gölgelendirme Üreticileri ve İşadamları Derneği (AKGİAD) Başkanı ve Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, kamuoyuna 15 Ocak günü yaptıkları açıklamada “Hareketli Teminat” olarak adlandırdıkları uygulamanın üç gün sonra yasalaştığını ve ilk meyvelerini vermeye başladığını belirterek, “Çok geç kalınmış bu uygulama” olarak tanımladı. Kebir, TARES’in yurt içi piyasada yaşanan nakit sorununa ciddi bir ivme kazandırmasını beklediklerini söyledi.
“Bankacı tapu istiyor” Sektörlerinde üretim yapan 5 binin üzerinde KOBİ’nin büyük çoğunluğunun, ellerinde iş ve proje olmasına rağmen finansman kaynağı bulamadığını kaydeden Kebir, “Hükümetimiz başta olmak üzere uygulamaya destek veren bütün siyasi partilere teşekkür ediyoruz. Bu uygulamanın sonuçlarını ilk bir ay içinde almaya başladık. Bir KOBİ düşünün; elinde işi var, projesi var ama yeterli finansman kaynağı yok. O işi yapsa, piyasadaki nakit sıkışıklığı nedeniyle alacağını 180 güne kadar vade ile alabilecek. Bu süre içinde sabit giderlerini, kirasını, maaşlarını, sigortasını, muhtasarını ödemek zorunda. O kritik eşiği atlayamadığı için hem elindeki projeyi kaçırıyor hem de finansman açısından daha büyük sıkıntıya giriyor. Oysa makinesi, teçhizatı, araçları, markası, stoku ve pek çok demirbaş varlığı var. Ama bankalar bunlara teminat gözüyle bakmıyor. Bankacılarımız işletme sahibinin evi, yazlığı veya iş yeri kendi mülkü mü yoksa kira mı ona bakıyor. Tulumbaya su vermek için tapu veya araç ruhsatı görmek istiyor. TARES sistemi bankaların da lehine olacak. Piyasa sıkışınca onlar da kredi vermekte zorlanıyorlar\" dedi.
\"Zincirin ilk halkası KOBİ’ler\" TARES sistemi ile hem işletmelerin hem bankaların hem de devletin kazançlı çıkacağını sözlerine ekleyen AKGİAD Başkanı Volkan Kebir, zincirin ilk halkasının her zaman KOBİ’ler olduğunun unutulmamasını istedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istihdamın artırılması ile ilgili talebinin de TARES gibi piyasadaki sıkışıklığı giderici mekanizmalarla gerçekleşeceğini kaydeden Kebir, şu değerlendirmeyi yaptı: “KOBİ’ler finansman kaynağına ulaşmada sıkıntı yaşıyorsa, elindeki işi yapmak içinde çekingen davranır. O firma iş alacak, proje yapacak, finansman kaynağına rahat ulaşacak, tahsilatını yapacak, bankaya borcunu ödeyecek, devletine ve çalışanlarına olan yükümlülüklerini yerine getirecek. Bu çark hızlandıkça daha çok işçi istihdam etmeye başlayacak. İstihdam artışı için elimizde sihirli değnek yok. Ama sihirli sözcük var, o da finansman kaynağıdır.”
YASAL UYARI
Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.
YORUM YAZ
Yorumunuz başarıyla gönderildi
Lütfen tüm alanlarını doldurunuz ve e-posta adresinizi kondrol ediniz.
Şuan da işlem yapılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz