Avrupa Müze Akademisi tarafından Türkiye’nin Dünya Müze Haritası’nda bulunan tek kent müzesi olma özelliğini taşıyan Samsun Kent Müzesini 5 yılda 700 bin kişi ziyaret etti.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi, 2013 yılında eski binalar restore edilerek, müze olarak halkın kullanımına açıldı. Müze, açıldığından 2 sene sonra Dünya Müze Otoriteleri tarafından kurulan Avrupa Müze Akademisinin her yıl düzenlediği Avrupa Kent Müzeleri Akademileri Yarışması’na çağrılan 240 müzeden birisi oldu. Samsun Kent Müzesi yarışmaya davet edilen 240 müze arasından en prestijli 6 müzeden biri seçildi. Müze böylece, Avrupa Müze Akademisi tarafından Türkiye’nin Dünya Müze Haritası’nda bulunan tek kent müzesi olma özelliğini taşımaya başladı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, müzeye olan ilginin her geçen yıl arttığını ifade ederek açıklamalarda bulundu.
“Türkiye’nin Dünya Müze Haritası’ndaki tek müzesi, Samsun Kent Müzesi”
Müzenin Avrupa’daki yarışmadan büyük bir prestij ödülü alarak döndüğünü ifade eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, “Dünya Müze Otoriteleri tarafından kurulan Avrupa Müze Akademisi her yıl dünyada örnek olan 6 müzeyi seçiyor. 2015 yılında da dünyadaki 240 müze arasından Samsun Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesini dünyanın en prestijli 6 müzesinden biri olarak tescilledi. Samsun Kent Müzesi Dünya Müze Haritası’na işlendi. Her platformda bundan gururla bahsediyoruz. Samsun Kent Müzesi, Türkiye’nin Dünya Müze Haritası’nda bulunan tek kent müzesi olma özelliğini de taşıyor” dedi.
“2017’de 200 bin, 5 yılda 700 bin kişi müzeyi gezdi”
Müzeye olan ilginin her geçen yıl arttığını ifade eden Necmi Çamaş, “Bizim müzenin girişinde yazıldığı gibi, ‘Ben Samsun’um Samsun benim. Yaklaşık 15 bin yıllık geçmişe yaslanırım. Tarihimde sayısız medeniyetlerin izleri saklıdır. Roma’yı da yaşadım, Bizans’ı da Selçuklu’yu da yaşadım, Osmanlı’yı da ama kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı kentim ben’ diyerek müzeyi gezmeye başlıyoruz. Müzemizi açıldığı günden bu zamana kadar yaklaşık 700 bin kişi ziyaret etti. 2017 yılında ise 200 binin üzerinde ziyaretçi müzeyi gezdi. Biz müzemizde özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza bütün katmanlarla hizmet verebilecek sunum anlayışıyla hareket ediyoruz. Özellikle ilkokul ve ortaokul çağlarındaki gençlere yönelik uyguladığımız bir sürü proje var. Küçük yaştaki öğrencilere burada geleneksel oyunlarımızı öğreniyorlar. Drama eğitimi alıyorlar. Yaşları büyük olan öğrenciler ise Samsun’un tarihi hakkındaki bütün gerçekleri burada gözlemleyerek öğreniyorlar. Kent Müzesi Samsun’da bulunan herkesin uğrak noktası olduğu gibi ulusal ve uluslararası anlamda da bir çekim noktası olarak hizmet vermeye devam ediyor” diye konuştu.
“Bizans’tan Cumhuriyete giden yol bu müzede”
15 bin yıllık geçmişten bugüne kadar olan tüm gelişmelerin müzede yer aldığını vurgulayan Çamaş, “Samsun’un tarihini, coğrafyasını, nüfus yapısını, sosyokültürel hayatını, ticaret hayatını, siyasi hayatını, kentsel gelişimi gibi aradığını her şeyi çok yalın bir anlatımla bu müzede ziyaretçiler görebiliyor. Samsun bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış çok kadim bir şehirdir. Ama Samsun’un en önemli kimliği, bu da kurtuluşa giden ’19 Mayıs’ ruhudur. Kurtuluşa giden yolda ilk adımın atıldığı kent olmanın omuzlarımıza yüklediği şuur ve sorumluluk sonuna kadar bu müzede de hissediliyor. Kurtuluş Mücadelesi ve Cumhuriyet’in kuruluşuyla alakalı bir bölümümüz de müzede yer alıyor. Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan silahlar sergileniyor. Yine o dönemde ‘taş baskı’ olarak bastırılan propaganda afişinin aslı da bu müzede sergileniyor. Modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı yolda aradığın her şey de müzemizde bulunuyor” şeklinde konuştu.
YASAL UYARI
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER