Bakan Arslan’dan, 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesi açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesine ilişkin, teklifte bulunan 4 grubun tekliflerinin açıldığını...

Bakan Arslan’dan, 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesi açıklaması
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ihalesine ilişkin, teklifte bulunan 4 grubun tekliflerinin açıldığını belirterek, komisyon tarafından yapılacak olan teknik incelemelerin ardından en düşük süreyi veren grupla sözleşmeyi imzalayacaklarını söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve bağlantılı otoyollarının ihalesiyle ilgili Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi. Dünyanın en büyük köprüsünün bin 991 metre ayak açıklığıyla Japonya’daki köprü olduğunu belirten Bakan Arslan, “Biz Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, yine 100. yıla uygun 2 bin 123 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük köprüsünü yapmış olacağız. Bununla ilgili 11’i yabancı, 13’ü yerli olmak üzere yurtdışından da Japonya, Kore, Çin ve İtalya’dan firmaların şartname satın aldığı ihalemize bugün 4 grup tekliflerini verdi. Bunların birincisi Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi’nin oluşturduğu ortak girişim grubuydu. İkincisi İhi-Itochu-Join-Makyol-Nurol-Japan Expressway, üçüncüsü Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-CRBC ve dördüncüsü ise İC İçtaş-Astaldi olmak üzere 4 grup teklif verdi” diye konuştu.
Bakan Arslan, tekliflerin içinde dünyadaki önemli 13 finans kuruluşunun bu köprü projesini finanse edebileceklerini ifade ettikleri iyi niyet mektuplarının yer aldığını belirterek, bunun Türkiye açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
4 grubun teklif ettikleri yapım+işletme sürelerini toplam olarak açıklayan Bakan Arslan şunları kaydetti:
“4 grubun 4’ü de ön incelemelerde yeterliliklerini almış, 4’ünün de süreye yönelik teklifleri açılmış, komisyonumuz bugünden itibaren teknik incelemelerini yapacak ve bu incelemeler neticesinde yeterli bulunanlar içerisinde en düşük süreyi veren grupla da sözleşmeyi imzalamış olacağız. Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi’nin oluşturduğu birinci grubun bu proje için çalışması sonucunda koyduğu proje bedeli 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL. Bu bedele karşılık 5 buçuk yıllık yapım süresi dahil olmak üzere önerdikleri toplam süre 16 yıl 2 ay 12 gün. İhi-Itochu-Join-Makyol-Nurol-Japan Expressway’den oluşan ikinci grubun önerdiği toplam yatırım bedeli 10 milyar 494 milyon 574 bin 500 TL. 5 buçuk yıllık yapım süresi dahil önerdikleri toplam süre 17 yıl 10 ay 24 gün. Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-CRBC’den oluşan üçüncü grubun toplam yatırım bedeli 10 milyar 324 milyon TL. Yapım süresi dahil önerdikleri toplam süre 18 yıl 8 ay 19 gün. İC İçtaş-Astaldi’den oluşan dördüncü grubun toplam yatırım bedeli olarak düşündüğü rakam 11 milyar 575 milyon 960 bin TL. 5 buçuk yıllık yapım süresi dahil önerdikleri toplam süre 18 yıl 5 ay 15 gün.”
“4 grubunda teklifleri çok ayrıntılı bir şekilde incelenecek”
Bu rakamlar çerçevesinde şuan için en kısa süreyi verenin birinci grup olduğunu ifade eden Bakan Arslan, “5 buçuk yıl yapım süresi dahil önerdikleri süre toplam 16 yıl 2 ay 12 gün. Rakamlar bunlar, süreler ortada. Proje bedelini düşündüğümüz zaman bizim de kurum olarak çalıştığımız rakamlarla örtüşüyor. Gerek köprü, gerekse de köprünün devamında 101 kilometrelik 2x3 şerit otoyolda dahil olmak üzere rakamlar bunlar. Sürelerde sizin gördüğünüz gibi işletme dahil 16 yıl ile 18 yıl arasında değişiyor. Şuanda itibaren komisyonumuz çalışmalarına devam edecek. Teknik ve ayrıntılı çalışmalarını yapıp bitirdikten sonra herhangi bir aksaklık yoksa en kısa süreyi veren grupla sözleşme imzalayacağız. 4 grubunda teklifleri çok ayrıntılı bir şekilde incelenecek, teknik yeterlilikleri ayrıntılı çalışmadan sonra proje ile ilgili çalışmaları, teklifleri incelendikten sonra geçerli olanların arasından en kısa süreyi kim verdiyse onu sözleşmeye davet edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Nihai teknik çalışma bitmeden şu grup kazandı demek doğru değil”
Bu çalışmanın üç etabı olduğunu anlatan Bakan Arslan, “Birinci etapta ön inceleme yaparak ana dokümanlarda eksiklik olup olmadığı incelendi. Bu anlamda 4 grupta da bir eksiklik tespit edilmedi. Dolayısıyla 4 grubunda süreye yönelik teklifleri açıldı. Süreye yönelik teklifleri açtık sizinle paylaştık. Önemli ve ayrıntılı çalışma gerektiren üçüncü etabı var. Üçüncü etapta bütün ortak grupların teklifleri en ince ayrıntısıyla teknik çalışmaları yapılacak, bitirilecek. Komisyon arada nihai kararını verecek. Bu nihai karar çerçevesinde bize gelecek biz de onaylayıp kazanan firmayı sözleşmeye davet edeceğiz. Nihai teknik çalışma bitmeden şu grup kazandı demek doğru değil” ifadesini kullandı.

“2 haftalık yoğun bir çalışmayla bunu sonuca ulaştıracağız”
Bakan Arslan, komisyonun çok yoğun bir şekilde çalıştığını vurgulayarak, “Bir sözümüz var. 18 Mart’ta inşallah Çanakkale’de biz bunun temelini atacağız. 18 Mart’ta temelini atabilmemiz için yaklaşık 2 haftalık süre içerisinde bütün bu çalışmaları bitirmiş olmamız gerekiyor. 2 haftalık yoğun bir çalışmayla bunu sonuca ulaştıracağız” dedi.
Geçiş ücretlerine ilişkin konuşan Bakan Arslan, “Biz ihaleye çıktığımız zaman ihale dokümanında otomobil eş değeri geçişin 15 Euro+KDV şeklinde olacağını açıklamıştık. Bu geçerliliğini koruyor. Geçiş ücreti 15 Euro+KDV şeklinde olacak. Otoyol kısmında da kilometre başına 0,05 Euro cent olacak. KDV malumunuz köprülerde yüzde 8, otoyollar kısmında yüzde 18” açıklamasında bulundu.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü