Marmaris nöbetçi eczaneleri

Bakan Özhaseki: "Yılda 500 bin konutu değiştireceğiz"

‘ISK-SODEX İstanbul 2018 Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım ve Benzeri Sistemler’ fuarının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik...

Bakan Özhaseki:
‘ISK-SODEX İstanbul 2018 Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım ve Benzeri Sistemler’ fuarının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Bunun programlarını yapıyoruz. Yasalar çıktıktan sonra yılda 500 bin konutu değiştireceğiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Büyükçekmece’deki fuar merkezinde düzenlenen ‘ISK-SODEX İstanbul 2018 Uluslararası Isıtma, Soğutma, Klima, Havalandırma, Yalıtım ve Benzeri Sistemler’ fuarının açılış töreninde konuştu.
Yasalar çıktıktan sonra yılda yaklaşık 500 bin konutu değiştireceklerini açıklayan Bakan Özhaseki, “Son yüzyıl içerisinde bu ülkede 6 ve üzerindeki şiddete deprem sayısı 56, can kaybımız 83 bin, cebimizden çıkan hasar bedeli 100 milyar dolar civarında peki o zaman yenilenmeye ihtiyacımız yok mu? Değişime, dönüşüme ihtiyacımız yok mu? Bunları yapmak zorunda değil miyiz? Bir an önce yapmalıyız. Depremler geldiğinde, evlerimizi, işyerlerimizi salladığında hiçbir zarar vermeden ninni söyleyen bir anne rahatlığı içerisinde o depremleri karşılamalıyız.
Bunu yapacak gücümüz ve kabiliyetimiz var. Bunun programlarını yapıyoruz. Yasalar çıktıktan sonra yılda 500 bin konutu değiştireceğiz. Tabi bunu yaparken de dikkat edeceğimiz şeyler var. Sıradan yüksek katlı yoğunluğun verildiği, sosyal donatı hiç düşünülmemiş rastgele konutlar değil akıllı evler konseptinde, enerjisini kendi üretebilen yeşil evler diye tarif ettiğimiz ve bu kapsama giren birçok özelliği de taşıyacak evler yapacağız ve bu evleri de mahalle konsepti içerisinde çözeceğiz ki yaptıktan bir müddet sonra ‘oldu mu buralar yahu hadi yıkalım’ demeyelim. Baştan mükemmel bir tarz içerisinde geliştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

“Dönüşüm yapacak belediye başkanlarına sıfır faizle para vereceğiz”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar yasalarının yeniden gözden geçirileceğini kaydetti. Bakan Özhaseki, dönüşüm yapacak belediye başkanlarına sıfır faizle para vereceklerini belirterek, şöyle konuştu: “Bu meclis çalışma takvimi içerisinde, 1-2 ay içerisinde Bakanlığımızın bir yasası meclise gelecek ve çokça tartışacağız. İmar yasalarını gözden geçiriyoruz. Tartışacağız. Çok dertli olduğumuz konular var. Yapı denetim meselesini gözden geçirdik ona başka bir standart geliştirdik onu da tartışacağız. Sonrasında Şehircilik Şurası düzenledik 100’den fazla prensip kararı alındı. Her birini tek tek not ettik. Önümüzdeki günlerde hem yasalar hem yönetmelikler içerisinde yer alarak yeni bir alana doğru da bir sevkiyat yapacağız. Biz hazırlığımız kendi açımızdan yapıyoruz. Mesele şunu söyleyebilirim; dönüşüm yapacak belediye başkanlarına sıfır faizle para vereceğiz. Paramız bol mu? Bol. Kayserili’ye para sorulmaz”.

Bakan Mehmet Özhaseki’den ‘asbest’ açıklaması
Açılış konuşmasının ardından fuarda bulunan standları gezen Bakan Özhaseki, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, inşaat yıkımlarında çevreye asbest tozu saçıldığı ve bu durumun uzun vadede kansere neden olduğu yönündeki iddiaları sorması üzerine Bakan Mehmet Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’de kullanılmış birçok alan eskiden çok hoyratça, tehlikesi bilinmedi dönemlerde kullanılmış. Haliyle binalar yıkılırken ortaya çıkardığı tehlikeler de yeni yeni dikkat çekiyor. Burada özellikle şunu söylemem lazım; daha önce birçok şehrin bile su temin eden borularının çoğunluğu asbestliyken veya asbest birçok şekilde hayatın içindeyken şimdi artık bertaraf edilme noktasına geldi. Gerek inşaatların yıkımında gerekse başka türlü asbestli boruların nasıl taşınacağı, nasıl bertaraf edileceği hususu yönetmeliklere tabi. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili. Onlar işin daha çok iş sağlığı, işçi sağlığı ilgili alanında takipteler. Bizler de bu ürünün nasıl elde edileceği, bunların nasıl muhafaza edileceği, taşınmasının nasıl olacağı, nasıl bertaraf edileceği hususunu tek tek çalıştık. Bunlar bir yönetmeliğe tabi. Kimse rastgele bina yıkıp, sonra kamyonlara bunu taşıyıp sonra da çöplüklere, o bildiğimiz depolama yapılan alanlara götürüp atamaz. Eğer yönetmeliklere uymayan, bu konuda dikkatli ve titiz davranmayan olursa, Türkiye’de çevre cezaları en ağır cezalardır. Yeni yıl ile birlikte 600 küsur bin lira olan ceza 700 küsur bin liraya çıktı bu cezalar\".

“Bir zanla toplumu tedirgin etmek doğru değil\"
Bu alanda yapılan denetimler konusunda yeni bir yönetmelik çalışması içerisinde olduklarını vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, “Aynı zamanda belediyelerimiz de bizden bu tür işlerle ilgili yetki istedikleri zaman zaten yetkiyi de veriyoruz onlara. Hep birlikte takip halindeyiz. Ancak eğer bu konuda yeterli olmayan bir durum varsa veya izin almadan kendi başına yapanlar varsa ihbarları her zaman bekliyoruz. Olduğu zaman birebir takip ederiz. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Bazen olmadığı halde bir zanla toplumu tedirgin etmek doğru değil. Bu konuda aslında bir yeni yönetmelik çalışması da var bizde. O yönetmelikte daha önceden uygulamalarda ortaya çıkmış olan bir takım aksaklıkları giderecek şekilde detaylı çalışmalarda yaptık. Bir aya kadar da onları yayınlarız. Bu konuda önümüzdeki süreçte hele hele yılda 500 bin binanın değişiminde bahsettiğimiz ortamda, bu konuları büyük bir titizlikle takip edip, standarda kavuşturmak bizim birinci işimiz\" diye konuştu.

Suriyeli göçmenlere kalıcı konut projesi
Suriyeli göçmenler için kalıcı konut projesinde son durumun sorulması üzerine ise Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
“Afrin operasyonu büyük bir titizlikle devam ediyor. Biz bir işgal kuvveti gibi gidip, uçaklarla her tarafı bombalayıp 5 gün içerisinde her işi bitirmek gücüne sahipken onun dışında büyük bir titizlikle orada yavaş yavaş devam eden sivil halktan kimse zarar görmesin diye çırpınan bir toplumuz. Bu konuda hükümetimizin kararı çok net sivil halka asla bir zarar olmasın ama dışarıdan bir takım güçlerin elinde maşa olmuş eline silah almış, sivil halkı öldürmekten asla kaçınmayan katiller sürüsü de hesabını verecekler. Bu noktada titizlikle yapılan çalışmalar neticesinde haliyle ortaya çıkacak bir takım ihtiyaçlar olacak. Bu ihtiyaçlar şimdi yavaş yavaş tespit ediliyor. Neler yapılacağı hususu konuşuluyor. Önümüzdeki günlerde biraz netleşince bunu söylemek lazım”.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü