Bursagaz’dan depreme karşı olağan üstü tedbir

Bursa’da milyonlarca vatandaşa doğal gaz dağıtan Bursagaz, deprem esnasında doğal gazdan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını engellemek için olağanüstü...

Bursagaz’dan depreme karşı olağan üstü tedbir
Bursa’da milyonlarca vatandaşa doğal gaz dağıtan Bursagaz, deprem esnasında doğal gazdan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını engellemek için olağanüstü tedbirler alıyor.
Bursagaz, 2012 yılında SCADA sistemini alt yapısına ekleyerek tüm şebekenin tek bir merkezden kontrol edilebilmesini sağladı. Bu sisteme deprem risklerini azaltma projesini entegre eden Bursagaz, muhtemel bir deprem esnasında bütün şehrin veya sadece etkilenmiş bölgelerin gazını, depreme karşı güvenli yapılmış SCADA merkezinden kapatabilme kabiliyetine sahip. Sistem sayesinde borularda kalan gazın güvenli bir şekilde tahliyesi de otomatik olarak yapılabiliyor. Bursagaz, bu proje ile doğal gazdan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarına karşı Bursa’yı korumayı hedefliyor.
Gaz dağıtım bölgelerine 25 adet deprem sensörü yerleştiren Bursagaz, bu sensörler sayesinde yer hareketlerini izleyebiliyor ve doğal gaz akışını 7/24 tek merkezden kontrol edebiliyor. Muhtemel bir deprem durumunda tek merkezden anında doğal gaz akışını keserek gaz patlaması ve yangından dolayı oluşabilecek can ve mal kayıpları riski ortadan kaldırılıyor. Kurduğu bu sistem sayesinde vatandaşların güvenliğini azami seviyede tutan Bursagaz, bu projeyle herkesin takdirini kazanıyor.
SCADA sistemi hakkında bilgi veren Bursagaz Genel Müdür Yardımcısı M. Şükrü Özden, “Güvenli ve sürekli doğalgaz arzını sağlayabilmek için 2012 yılında EWE grubunun Almanya merkezli iştiraki olan BTC yazılım firmasının katkılarıyla SCADA sistemimizi kurduk. SCADA sistemi ile şebekemizin akıllı bir şekilde uzaktan izleme ve kontrol edilebilmesini sağladık. Bu sistem sayesinde uzaktan şebeke üzerindeki vanalar açılıp kapatılabilmekte. Bölge istasyonları devre dışı bırakarak gerek duyulması halinde şebekedeki gazı güvenli bir şekilde tahliye edebilmekteyiz. Bursa’nın birinci derece deprem kuşağında olmasından dolayı biz de Bursagaz olarak tedbir aldık. Şebeke sistemimiz malzeme ve güzergâh seçimi ve inşaat tekniği uygulamalarımız, doğal afetler göz önünde bulundurularak tasarlandı. Hatta deprem anında haberleşmede yaşanacak olumsuzluklara karşı kendimize ait radyo frekansıyla çalışan müstakil haberleşme alt yapısı bile kurduk. Dünya teknolojilerini Bursagaz’a uyarladık. SCADA projesini Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Bölümü desteği ile hayata geçirdik. Proje kapsamında 25 adet deprem sensörünü Bursa şehir merkezinde gerekli yerlere kurduk. Yer hareketlerini takip ve rapor etmeye başladık. Bu sensörlerden gelen verilere göre Bursa’nın karşılaşacağı büyük bir deprem durumunda, sadece etkilenen bölgelere giden gazın kontrollü olarak akışını kesmek ve güvenli bir şekilde gazı tahliye etmek. Böylece deprem durumunda doğal gazdan kaynaklı can ve mal kaybının önüne geçilebilecek” dedi.
Bursagaz Acil ve BURAK ekipleri Bursalıların yanında
Özden, Bursagaz olarak SCADA alt yapısına entegre olan başka bir sistem sayesinde acil ekiplerini depremden etkilenen bölgelere mobil cihazlar kullanarak süratle yönlendirebildiklerini söyledi. Bursagaz’ın gönüllü arama kurtarma ekibi BURAK hakkında da bilgi veren Özden, “Ayrıca Bursagaz olarak tamamen gönüllü çalışanlarımızdan oluşan gelişmiş teknik donanım ve eğitimli BURAK, herhangi bir afet durumunda AFAD ile koordineli olarak çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü