Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yapılan ihracat yüzde 18 azaldı

Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden 2018 yılının ilk 3 ayında 298 milyon 604 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine...

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yapılan ihracat yüzde 18 azaldı
Doğu Karadeniz Bölgesi illerinden 2018 yılının ilk 3 ayında 298 milyon 604 bin dolar tutarında ihracat gerçekleşirken, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında bir düşüş yaşandığı belirtildi.
İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında yüzde 18, Rize ili ihracatında yüzde 25 ve Gümüşhane ili ihracatında yüzde 59 oranında düşüşler yaşanırken, Artvin ili ihracatında yüzde 22 oranında bir artış yaşandığını kaydeden Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Bölge illerimizden Trabzon ili ihracatındaki düşüşün ilin en önemli ihraç ürünü olan fındık birim ihraç fiyatlarında uluslararası piyasalarda önceki sezona oranla yaşanan hızlı düşüşlerden kaynaklandığı, yine Rize ve Gümüşhane illerimizdeki düşüşün ise bu illerin en büyük ihraç ürünü olan madencilik ürünleri fiyatlarında uluslararası piyasalarda yaşanan hızlı düşüşlere bağlı olarak ihraç sevkiyatlarının düşük kalması ve birim fiyatlardaki düşüşlerin toplam ihracat tutarlarına aynen yansımasından kaynaklanmaktadır. Uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarında yaşanacak yükselişe bağlı olarak, bölgemiz ihracatı da tekrar artış trendine girecektir. Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerimizden 2018 yılı Ocak-Mart döneminde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla yüzde 33 oranındaki düşüşle 163 milyon 670 bin 138 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 5 oranındaki artışla 53 milyon 279 bin dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 368 artışla 26 milyon 853 bin 404 dolar tutarındaki ihracatla da Su Ürünleri üçüncü sırayı almaktadır” ifadelerini kullandı.
Bölgeden 90 farklı ülkeye ihracat yapıldığını kaydeden Gürdoğan “En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Fransa olmuştur. Bu ülkelerden bölgemizin en önemli pazarlarından olan Rusya’ya yönelik ihracatımızda yüzde 30’luk bir artış yaşanmıştır. Rusya Federasyonu’nun Ülkemizden domates ithalatında getirmiş olduğu firma kısıtlamasını tamamen kaldırması halinde ihracatımızın önümüzdeki aylarda daha üst seviyelere ulaşacaktır. Trabzon merkezli yaş meyve sebze ihracatçısı firmalarımız için en önde gelen Pazar olan Rusya Federasyonu’nun her dönem olduğu gibi sektör açısından öncelikli pazarlarımızın başında yer almakta olup, bu ülkeye ihracatımızın daha üst noktalara ulaşması açısından çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürdürülmektedir. Bu ön planda olan ülkeler yanında, Doğu Karadeniz Bölgemizden Uzakdoğu ülkelerine yönelik ihracatımızda her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda da ilk 3 ayda Vietnam, G.Kore, Brezilya ve Etiyopya’ya yönelik ihracatımızda yüksek oranlı artışlar yaşanmıştır” bilgilerini paylaştı.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü