Gençler arasında yeni bir gelir kapısı olarak görülen ve İŞKUR tarafından da eğitim yolu açılan Vloggerlığın etik kurallar çerçevesinden yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, gençlerin her türlü söylemlerinde dikkatli olması, özellikle gelecek nesle karşı sorumluluk bilinci taşıması gerektiğini söyledi.
Kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşmayı başaran sanal dünyanın görüntülü girişimcileri Vloggerlar, gençler ve özellikle de çocuklar üzerinde büyük bir etkiye sahip. Kendi hayatlarının kapılarını sonuna kadar açmaktan çekinmeyen pek çok Vloggerın misyonu ise sadece izleyicisini eğlendirmek. Ancak pek çok gencin rol model olarak seçtiği Vloggerların etik kurallar konusunda da sorumluluk taşıması gerektiğini belirten Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Onat, \"Vloggerlar her türlü söylemlerinde dikkatli olmalılar, özellikle gelecek nesle karşı sorumluluk bilinci taşımalılar\" dedi.
İŞKUR da destekliyor
Dünyanın en büyük video platformu olan YouTube, gençler arasında yeni bir gelir kapısı olarak gözüktüğü gibi resmi kurumları da harekete geçiren bir platform haline geldi. Öyle ki geçtiğimiz yıl Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Google ile işbirliği yaparak gençlerin YouTuberlık eğitimi almalarının önünü açtı. Türkiye’de tek bir videoyla bile 50 milyonu aşkın kişiye ulaşmayı başaran YouTuberlar gibi tüm Vloggerların hedef kitlesine yönelik hangi hassasiyetleri gözetmesi gerektiğini anlatan Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Onat, \"Popüler video paylaşım siteleri ya da bloglar üzerinden çok çeşitli içerikler üretilmek ve böylece binlerce hatta milyonlarca takipçiye ulaşabilmek artık oldukça kolay. Bu videolarda hobiden güzellik önerilerine, oyundan bilime kadar ya da sadece kişisel hikayelerin yer aldığı çeşitli konularda bilgi sahibi olabiliyorsunuz. Bu tür dijital platformlarda gençler kendilerini gerçekleştirme imkanı bulabiliyorlar ve kendilerini özgürce ifade edebiliyorlar. Bu açıdan bir sansür görmemeli ancak burada kritik bir nokta söz konusu. Çünkü medya etik kurallarına uymayan bir içeriğin milyonlarca kişi tarafından beğeni aldığını görebiliyoruz. Burada endişe veren durum, hedef kitlenin çocuklar ve ergenler olması. Çok duyarlı kişiler olsa da bu hedef kitle karşısında canı ne konuşmak istiyorsa onu konuşan onlarca Vlogger mevcut\" dedi.
\"Kimi ablası kimi ağabeyi gibi görüyor\"
Geçmişin film starlarının yerini neredeyse Vloggerların aldığını, hatta genç nüfusun bu kişileri ablası ya da ağabeyi gibi görüp, rol model olarak seçtiğini belirten Doç. Dr. Onat, \"Pek çok star özel hayatları konusunda Vloggerlar gibi rahat değildir. Ancak Vloggerlar özel yaşamlarını paylaşma ve anlatma konusunda çok rahat görünüyorlar. Üstelik takipçisinin sorularına kolayca yanıt verip, kimi zaman onların endişelerini giderme konusunda da başarılılar. Bu nedenle de aboneler bu kişileri kimi zaman kendi ablaları veya ağabeyleri gibi görüyorlar. Ancak şu unutmamalıdır ki aslında Vloggerlar yakın geleceğe büyük bir yatırım yapıyorlar. Dolayısıyla amaç yalnızca para kazanmak olmamalı. İletişimin eğitici olmak, yardım sağlamak ve bilgilendirmek gibi temel amaçları bulunur. Vloggerlar da iletişimin bu gücünün farkında olmalılar. Eğlendirirken de pek çok şey öğretebileceklerini bilmeliler. Ben kimim, kime sesleniyorum, söylemlerimle gelecek nesle zarar verir miyim gibi konularda dikkatli olmalılar. Hata yapsalar bile bunu düzeltebilmenin yollarını aramalılar. Tabii ki eğitim öncelikle ailede başlıyor. Aileler, çocuklarında bir cevher görüyorsa yaptıkları içerikleri mutlaka kontrol etmeli. Markalar ise çalıştıkları internet fenomenleri konusunda dikkatli olmalılar. Çalıştıkları kişilerin dürüst ve eğitimli olduklarından emin olmalılar. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bizzat YouTube tarafından verilen bazı eğitimler mevcut. Ancak genel olarak şöhret yönetimi konusunda daha çok eğitimler verilmeli ve bu bilinç daha çok kişiye yayılmalı\" bilgisini verdi.
\"Girişimcilerin en büyük gücü sosyal medya\"
TÜİK girişimcilerde bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre, 2017 yılında 10 ve daha fazla çalışanı olan girişimlerin yüzde 45,7’si sosyal medya uygulamalarını kullandı. Bu oran, 2016 yılında yüzde 38,1’di. Sosyal ağlar en çok kullanılan sosyal medya uygulaması oldu. Araştırma sonuçlarına göre 2017 yılında 10 ve daha fazla çalışanı olan ve sosyal medya kullanan girişimlerin yüzde 95,6’sı sosyal ağları (Facebook,LinkedIn, Xing, Viadeo, Yammer) kullanırken, yüzde 37,5’i diğer sosyal medya uygulamalarından bloglar ve mikro blogları (Twitter, Present.ly, vb.), yüzde 33,9’u multimedya paylaşım sitelerini (YouTube, Flickr, Picasa, SlideShare, vb.) ve yüzde 11,1’i de \"Wiki\" bazlı bilgi paylaşım sitelerini kullandı.
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi 2016 yılı verilerine göre de girişimlerin sosyal medya uygulamalarını kullanım oranı yüzde 71 ile en yüksek Malta’da gözlendi. Bu oran Avrupa Birliği (AB-28) ülke ortalaması için yüzde 45 iken Türkiye’de yüzde 38 oldu.
YASAL UYARI
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER