Amerikan ve Japon araştırma ekibi, geçici ve kalıcı hafızanın eş zamanlı olarak oluştuğunu ortaya çıkardı.
Hafıza konusunda bilgilerimiz, birisi yeni edindiğimiz tecrübeleri kaydeden diğerinin ise bu hafızadaki bilgilerin daha sonra kalıcı hafızaya kaydedildiği şeklindeydi.
Deniz atı anlamına gelen hippocampus beyinde kısa süreli hafızanın bulunduğu merkez durumunda iken sinir hücrelerinin bulunduğu beyin ve beyinciğin dış katmanı olan cortex’te kalıcı hafıza bulunuyor.
Bu bilgi ilk defa Henry Molaison vakasından sonra 1950’lerde yaygınlaştı.
Henry Molaison’nun hippocampusu menenjit ameliyatında tahriş olmuş ve daha sonra olay için hafıza oluşturamamıştı. Ancak Molaison’da hippoocampus’un tahrip olmadan önceki hafızasından hiçbir eksiklik olmamıştı ve her şeyi çok iyi hatırlıyordu.
Böylece hafızanın önce hippocampusta oluştuğu daha sonra bunların kalıcı hafızanın oluştuğu cortexe taşındığı düşüncesi hakim oldu. Riken-MIT’teki Nöral devre genetiği araştırma ekibinin yaptığı araştırmada her iki hafızanın da eş zamanlı olarak oluştuğu ortaya konuldu.
Araştırma merkezinin müdürü Prof Susumu Tonegawa, bu buluşun şaşırtıcı olduğunu söyledi. Tonegawa, bu durumun, onlar yıldır yaygın olan hipoteze aykırı olduğunu söyledi.
Yapılan deneyde kullanılan farenin ilk birkaç gün cortexte oluşan uzun süreli hafızayı kullanmıyormuş gibi göründü. Bilim adamları geliştirdikleri bir sistemle hippocampustaki kısa süreli hafızayı kapatınca fareler geçici hafızadaki bilgiler unuttu.
Bilim adamları uzun dönemli hafızayı manuel olarak açtığı zaman fare unuttuğu tecrübesini yeniden hatırladı.
Araştırmacılar, hippocampus ile the cortex arasındaki bağlantının kesilmesi durumunda uzun dönem hafızasının hiç olgunlaşmadığını gösterdi.
Cambridge Üniversitesinde hafıza araştırması yapan Dr Amy Milton, çalışmayı \"güzel, zarif ve oldukça etkileyici olarak niteledi ve çok şaşırdığını söyledi.
\"Uzun süreli hafıza için cortexe gerekli ancak cortexin geçici hafızayla aynı anda hafıza kaydı yapmasının sürpriz olduğunu söyledi.
Dr Amy Milton’un önceki çalışmalarının alzheimerlı bir farenin hala hafıza oluşturduğunu ancak onları geri getiremediğini gösterdi.
YASAL UYARI
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER