İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurul’dan 208 kabul, 33 ret oyuyla geçti. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yaptığı konuşmada, tasarının işçinin hakkını bir an önce almasına yönelik reform olduğunu kaydederek, \"Arabulucu nezninde işçinin, işverenle anlaşmasını zorunlu kılan bir düzenleme getirilmemektedir. Sadece dava açmadan önce arabulucuya işçi ve işverenin bir kez daha müzakere etme imkanı getirmektedir. Buradaki faydalardan bir tanesi, yüz bin lira alacak için iki binin üzerinde dava harcı ödeyecek. Ama hiç bir harç ödemeden bir arabulucu ile ’benim on lira alacağım var. Bir araya geldiğimizde ’ne kadar alacağız’. Bir anlaşma imkanı getiriyor. Hak arama hürriyeti genişletilmektedir\" dedi.
Kabul edilen tasarıya göre, İş Mahkemeleri’nin Hakimler ve Savcılar Kurulu olumlu görüşünün alınarak, tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığı’nca lüzum görülen yerlerde kurulabilecek. İş mahkemelerinin birden fazla dairesi oluşturulabilecek. Kanun bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebi ile açılan davalarda arabulucuya başvurulmuş dava şartı olarak aranacak.
Dava, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslının veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğinin dava dilekçesine ekleyecek.
Gazeteciler ve gemi adamları da açacakları bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı, tazminatı, işe iade davalarında, arabulucuya başvuracak.
YASAL UYARI
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER