"Karekodlu çek ile 29 bin TL’lik riskten 60 kuruş ile kurtulun"

Piyasadaki çeklerin yüzde 10’u karekodluya döndü. Çeklerde karekodun zorunlu hale gelmesi ile karekodlu çek sahibi kişi sayısı 140 bini, karekodlu çek yaprak...

Piyasadaki çeklerin yüzde 10’u karekodluya döndü. Çeklerde karekodun zorunlu hale gelmesi ile karekodlu çek sahibi kişi sayısı 140 bini, karekodlu çek yaprak adedi ise 4 milyonu aştı. Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz,\" Arkası yazılan bir çekin tutarının ortalama 29 bin TL olduğu düşünüldüğünde artık sadece 60 kuruşa karekodlu çeki okutarak bu tutardaki risklerden kurtulmak mümkün hale geliyor\" dedi.
1 Ocak 2017 itibarıyla zorunlu hale gelen karekodlu çek iki ay gibi kısa bir sürede piyasadaki çeklerin yüzde 10’una ulaştı. Kredi Kayıt Bürosu tarafından geliştirilen karekodlu çek sisteminin kullanımı için tüm bankalar gerekli alt yapı çalışmalarını tamamladı. Artık yapılması gereken tek şey her çek kabulünde çekin üzerinde yer alan karekodu okutarak çekini kabul ettiği kişinin geçmiş ödeme performansını görmek ve buradaki sonuçlara göre satış kararını vermek. Tüm bankacılık sektöründe eş zamanlı olarak kullanıma giren karekodlu çek, çeki alan ve kabul edenlerin tümünün daha güvenli ticaret yapmasını sağlıyor. Karşılıksız çek riskini minimuma indiren ve özellikle KOBİ’lerin sermayelerini koruyan karekodlu çek, inovatif bir finansal ürün olarak hızla hayatımızdaki yerini alıyor. Arkası yazılan bir çekin tutarının ortalama 29 bin TL olduğu düşünüldüğünde artık sadece 60 kuruşa karekodlu çeki okutarak bu tutardaki risklerden kurtulmak mümkün hale geliyor.
Çekin Türkiye açısından yaygın bir kredilendirme aracı olduğunun altını çizen Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, \"2016 yılında 21 milyon adet çek kullanılarak 700 milyar TL’nin üzerinde çek keşide edildi. Keşide edilen çekin cirolanmak suretiyle ortalama 4-5 ticari işlemde kullanıldığı dikkate alındığında çeklerin aracılık ettiği ticaretin boyutu bilinenden çok daha yüksek. Çekin ticari hayattaki önemi göz önünde bulundurulduğunda güvenli ve şeffaf ticaretin önünü açan karekodlu çek sistemi ticaret hacminin artırılması ve buna bağlı olarak üretim ve istihdamda artış sağlanması noktasında hayati önem taşıyor. Şubat 2017 itibarı ile karekodlu çeke sahip olan kişi sayısı 140 bini, karekodlu çek yaprak adedi ise 4 milyonu aştı. Artık piyasadaki çeklerin yüzde 10’u karekodlu. Bu hacim sadece iki ay gibi kısa bir sürede oluştu.Bundan sonra yapılması gereken tek şey bu çeklerdeki karekodu okutmak ve ticari kararları buna göre almak\" dedi.
Çeki kabul ederken keşidecinin geçmiş ödeme alışkanlıklarının görülebileceğini vurgulayan Akdeniz \"Üzerinde karekod olan çek, Findeks Mobil Uygulamasına okutulduğunda herhangi bir onaya gerek olmaksızın çek keşidecisinin çek ödeme geçmişi görüntülenerek vadeli satış kararı daha güvenli bir şekilde verilebilecek. Diğer yandan karekodlu çek sistemi tahsilat riskini azaltırken yeni satış imkanlarını da gündeme getirecek. Daha önceden tanışmadıkları için çekle satış yapmayan satıcılar çek ile vadeli alım yapmak isteyen keşidecinin geçmiş çek ödeme performansını görebilecek ve çek ödemelerini uzun zamandır aksatmadan düzenli yapan kişilere vadeli mal satış kararı verebilecektir. Bu yönüyle karekodlu çek sistemi ticaretin hacmini artıracaktır\" ifadelerini kullandı.
Karşılıksız, sahte ve ikiz çekler mazide kalıyor
Karekodlu çek sistemi’nin tek faydası karşılıksız çekleri önlemekle sınırlı olmayıp bu sistem sayesinde sahte çek ve ikiz çek kabulünün de önüne geçilebiliyor. Karekodlu çek sistemi ile çekin banka kayıtlarında mevcut olup olmadığına dair bilgi alınabiliyor. Çek üzerindeki bilgiler karekod okutulduğunda sistemden gelen bilgiler ile karşılaştırılarak sahteciliğe ve dolandırıcılığa karşı tedbir alınması mümkün hale geliyor.

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü