Kızkumu'nda kaçak iskeleler yıkılıyor

Marmaris Belediyesi , kaçak yapılarla mücadeleye devam ediyor. Marmaris Belediye encümeni, deniz ve doğa üzerinde çevre baskısı yaratan kaçak iskelelerin yıkılması yönünde karar aldı. Bu kapsamda Orhaniye’deki dünyaca ünlü Kızkumu Plajı’nda kaçak iskelelerin yıkımına başlandı.

Kızkumu'nda kaçak iskeleler yıkılıyor

Marmaris Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Kızkumunu’nun da yer aldığı Orhaniye Körfezi’nin geleceği için düğmeye bastı. Körfezde yer alan ve İmar Kanunu gereği Belediye Encümenince yıkım kararı verilen 8 kaçak iskelenin yıkımına bugün başladı.

Marmaris Belediyesi'nin kaçak yapılara karşı yürüttüğü kararlı mücadele karada olduğu gibi denizde de sürüyor. Her yıl yüzbinlerce turiste ev sahipliği yapan, ancak kirlilik nedeniyle tehlike çanlarının çaldığı Orhaniye Körfezi’nin geleceği ve sürdürülebilir turizm için önemli bir karar alan Marmaris Belediyesi, denizdeki kaçak iskeleler için yıkım işlemlerine başladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fen İşleri ve İmar ve Şehircilik Müdürü Özgür Han, bölgenin Marmaris açısından çok önemli ve hassas bir nokta olduğuna işaret ederek, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bölgenin geleceği açısından çok önemli bir karar alındığına dikkat çeken Özgür Han şunları söyledi.
“1.Derece Doğal Sit ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan, öte yandan Unesco tarafından korunmaya değer doğal miraslara aday gösterilen bölgede, kaçak iskelelere bağlanan yatların fazlalığı nedeniyle son yıllarda gözle görülür biçimde deniz kirliliği sorunu oluştu. Körfezde şu anda yıkım kararı alınan 8 tane iskele var. Görüyoruz ki bu iskeleler güneşlenme amaçlı yapılan küçük iskeleler değil, artık hepsi küçük birer marina gibi kapasitesi arttırılmış iskeleler. Bu kadar fazla sayıdaki bu iskelelere bağlanan teknelerin, koya giriş çıkışları, sintineler, deniz dibinde yarattıkları hareket bu körfeze ciddi anlamda zarar veriyor. Kızkumu nedeniyle bu koy çok hassas ve turizm açısından önemli bir yer. Belki de Marmaris’in en hassas bölgesi diyebiliriz. İki yıl önce Hisarönü mahallesinde 20’nin üzerinde iskeleyi yıktık. O iskeleler bile bu iskelelere nazaran daha küçük ölçekli iskelelerdi. Fakat buradakiler neredeyse yat bağlama alanına dönüşmüş durumda. Bu teknelerin çevreye verdiği zarar da herkes tarafından bilinen bir gerçek, kimse aksini iddia edemez. Bu yüzden bölgenin kanayan yarası haline gelmiş bu iskeleleri tamamen kaldırıyoruz.”

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü