Marmaris Libya'ya yaklaşıyor

Ege Denizi'ndeki depremler ne anlam ifade ediyor? Uzmanlar Ege’deki depremlerle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Uzmanlara göre, Marmaris İstanbul’dan uzaklaşıyor, Libya’ya yaklaşıyor.

Marmaris Libya'ya yaklaşıyor

Ege Denizi'nde peş peşe yaşanan depremler bölge insanını endişelendirmesinin dışında, teknik anlamlar da taşıyor. Özellikle tektonik hareketlilik bu depremlerle birlikte artıyor. 

Habertürk gazetesine konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Ege'de meydana gelen depremlerle ilgili olarak, bölgedeki aktivitenin aslında uzun zamandan beri bilindiğini ve kayıtlara geçen bir durum olduğunu belirtti. Şengör "Aslında Libya'ya yakınlaşıyoruz. Son depremler Ege'nin gerilmesini gösteriyor sadece. Ege, Kuzey-Güney geriliyor. Bununla ilgili olarak ilk defa İhsan Çetin 1968'de bir makale yazmıştı. Türkiye'deki aktif faylar ve depremlerle ilgili. Hemen arkasından 1972 senesinde bir makalede fay çözümleri ile Türkiye'nin kuzey-güney gerildiği gösterildi." Dedi. 

Celal Şengör, Marmaris’in İstanbul’dan uzaklaştığına dikkat çekti. Şengör,”  Şimdi Ege yılda 1.5 ile 2.5 cm bir hızla kuzey-güney geriliyor. Yani Marmaris, İstanbul’dan bu hızla uzaklaşıyor. Bu uzaklaşma, bizim Ege Bölgesi’nde bulunan doğu-batı uzantılı olukları sınırlayan normal faylar boyunca olan hareketle gerçekleşiyor. Bu hareketler de zaman zaman depremlere yol açıyor. Ege’deki yıllık uzamanın en çok 2.5 cm olduğunu var sayalım. Demek on senede 25 cm, yüz senede 2.5 m demektir. “ dedi. 

Bodrum'da 21 Temmuz'da meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, deniz suyunda da yükselme meydana gelmiş ve Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada bunun 13 santimetrelik bir tsunami olduğu belirtilmişti. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan da Ege’deki depremleri değerlendirdi. Ercan

"Türkiye'nin batısı her yıl hem yükseliyor, hem de güneybatıya doğru, efe hareketi gibi dönme yapıyor. Bu dönmenin en fazla olduğu yer ise, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Kaş'ın bulunduğu bölge." Dedi. 

Her depremde ötelenme olduğuna dikkat çeken Ercan “ Batıya ve güneybatıya doğru yerine göre değişen, yaklaşık 2-2.5 cm. bir hareket oluyor. Batıya doğru bir kaçış görülüyor ama bu kaçışı yerde yamulma biçiminde görüyoruz. Yani adalar da gidiyor. Sadece biz gitmiyoruz. Bu on milyonlarca yıldır devam eden bir olay. Yeni bir olay değil." Diye konuştu.

 

 

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü