Nadasa bırakılan tarım arazileri üretime kazandırılacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Sözleşmeli üretim modelinin esas alındığı projeyle, ülkemizdeki yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas...
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, \"Sözleşmeli üretim modelinin esas alındığı projeyle, ülkemizdeki yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı ve bu alanlarda ilk etapta arz açığı olan baklagil üretiminin artırılmasını hedefliyoruz\" dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, nadasa bırakılan tarım arazilerini üretime kazandırmak amacıyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında imzalanan sözleşmeli üretim modeli ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, \"Arazilerin boş bırakılmasının önlenmesi, nadasa bırakılan alanların tarıma kazandırılması ve arz açığı olan bitkisel ürünlerin üretiminin artırılması amacıyla, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında hayata geçireceğimiz ve sözleşmeli üretim modelinin esas alındığı projeyle, ülkemizdeki yaklaşık 4 milyon hektara ulaşan nadas alanlarını tarımsal üretime kazandırmayı ve bu alanlarda ilk etapta arz açığı olan baklagil üretiminin artırılmasını hedefliyoruz\" ifadelerine yer verdi.
\"Çiftçilerimiz, kullandıracağımız sertifikalı tohumlarla alım garantili üretim yapacaklar\" Projenin bu yılki pilot uygulama çalışmasını, Orta Anadolu Bölgesinde yer alan 9 ilde başlattıklarını dile getiren Bakan Fakıbaba, \"Proje kapsamında, çeşitli nedenlerle nadasa bırakılan bölgelerde, arazisini 3 yıl süre ile boş bırakmamayı taahhüt eden çiftçilerimizle münavebe esaslarına uygun üretim sözleşmesi yapılacak. Çiftçilerimiz, kullandıracağımız sertifikalı tohumlarla alım garantili üretim yapacaklar. Bu çerçevede dane baklagiller ve baklagil yem bitkileri tohumlarının yüzde 50’si, hububat tohumlarının ise yüzde 100’ü Bakanlığımızca hibe edilecek. Çiftçilerimizin sözleşmeli modelle üreteceği bu ürünlerin ekimden hasada kadar tüm üretim süreçleri Bakanlığımızca kontrol edilecek. Elde edilen ürünler, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınacak. Projenin bu yılki pilot uygulama çalışmasını, Orta Anadolu Bölgesinde yer alan 9 ilde (Aksaray, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat) nadasa bırakılan yaklaşık 50 bin dekar alana nohut ekimi yapmak suretiyle başlattık\" dedi
\"İlk etapta nohut ürünü ile programa başlamayı uygun bulduk\" \"Yaptığımız değerlendirmelerde ilk etapta nohut ürünü ile programa başlamayı uygun bulduk\" ifadelerini kullanan Fakıbaba, \"Önümüzdeki sene diğer baklagil ürünlerini de programa dahil etmeyi planlıyoruz. Programa, kışlık ekim döneminde ise hububat ve yem bitkileri ile de devam edeceğiz. Bu yıl itibariyle elde edeceğimiz 5 bin ton civarındaki nohut, Milli Savunma Bakanlığı ile yaptığımız iş birliği protokolü çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı için kullanılacak. Nadas alanlarının üretime kazandırılması projesini önümüzdeki yıllarda bölge bazında hızla yaygınlaştırmayı planlıyor\" açıklamasında bulundu.
YASAL UYARI
Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.
YORUM YAZ
Yorumunuz başarıyla gönderildi
Lütfen tüm alanlarını doldurunuz ve e-posta adresinizi kondrol ediniz.
Şuan da işlem yapılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz