Palandöken: "Okul bahçeleri kermes alanı değildir"
Tatil sezonunu fırsat bilerek okulların bahçelerinde kurulan kermes çadırlarının çevre esnafına zarar verdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi...
Tatil sezonunu fırsat bilerek okulların bahçelerinde kurulan kermes çadırlarının çevre esnafına zarar verdiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, \"Tatil nedeniyle okul bahçelerinin boş kalmasını fırsat bilen çeşitli dernek, vakıf ve STK’ların açtığı kermesler, 3 günlük yasal izin süresini aşıp adeta çevre esnafıyla rekabet eder hale geliyor. Hayır amaçlı kurulan ve vergi mükellefi olmayan bu kermeslerin esnafımız üzerinde haksız rekabet oluşturmasının önüne geçilmeli. Haftalarca hatta aylarca açık kalıp adeta ticari faaliyet gösteren kermeslerin denetimi artırılmalı\" dedi. Hayır amaçlı kurulan fakat yasal izin süresini aşıp aylarca açık kalan kermeslerin esnaf ve sanatkar üzerindeki haksız rekabetinin önlenmesini isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, \"Ahilik geleneğinden gelen esnaf ve sanatkarımız sosyal yardımlaşma konusunda her zaman duyarlılığını korumaktadır. Ancak yardımlaşma ve hayır amaçlı kurulan kermeslerin 3 günlük yasal izin süresini aşıp aylarca faaliyet göstermesi esnaf ve sanatkarımız üzerinde haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Esnaf ve sanatkarımız kirasını ödemek, vergisini, sosyal güvenlik primini yatırmak için gecesini gündüzüne katarken, yardım kermesi adı altında vergisiz, stopajsız ve masrafsız boş dükkanlarda, okulların tatil olması ile okul bahçelerinde ve boş arsalarda alışveriş çadırı kurarak haksız kazanç elde edilmektedir\" diye konuştu.
\"Aylarca açık duran kermesler denetim altına alınmalı\" Aylarca faaliyet gösteren kermes çadırlarına çeki düzen verilerek denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini ifade eden Palandöken, \"Üç günlük yasal sürenin dışına çıkan kermes çadırları vergi mükellefi olmadığı için çevre esnafının ekmeğini küçültmekle kalmayıp kayıt dışı ekonomiyi de artırıyor. Hayır ve yardımlaşma amacından sapan kermeslerin takip ve kontrolleri sıklaştırılmalı. Burada satılan ürünlerin sağlıklı ve hijyenik olup olmadığı çok iyi denetlenmeli. Kermes süresi 3 günden fazla olursa ticari faaliyette bulundukları kabul edilmeli ve resen vergi mükellefi olmaları sağlanmalı. Aksi halde bu tür uygulamalar kayıt dışılığın en büyük sebeplerindendir ve önüne geçilmesi için mutlaka tedbir ve denetim şarttır\" dedi.
YASAL UYARI
Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.
YORUM YAZ
Yorumunuz başarıyla gönderildi
Lütfen tüm alanlarını doldurunuz ve e-posta adresinizi kondrol ediniz.
Şuan da işlem yapılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz