Sakarya’nın 2023 yılı hedeflerinden biri olan ihracatçı iller sıralamasında ilk 5 arasında yer almasına yönelik çalışmalar kapsamında yürütülen “SATSO İhracat...
Sakarya’nın 2023 yılı hedeflerinden biri olan ihracatçı iller sıralamasında ilk 5 arasında yer almasına yönelik çalışmalar kapsamında yürütülen “SATSO İhracat Akademisinde” ilk bölüm tamamlandı. İhracat Akademisi’nin teorik eğitim bölümü olan Uygulamalı Dış Ticaret Uzmanlık Eğitimi’nin tamamlanmasının ardından sertifika töreni gerçekleştirildi. Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Ekonomi Bakanlığı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdür Vekili Sayın Arzu Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı Temsilcileri, SATSO Başkanvekili Orhan Yılgenci ile Yönetim Kurulu Üyeleri ve katılımcı firma temsilcileri iştirak etti. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren SATSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Yılgenci, “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak kaliteli eğitim, katma değerli güçlü üretim, nitelikli istihdam ve yüksek ihracat hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sakarya en çok ihracat yapan ilk 10 il arasında 7. sıradadır. İhracat hedefimiz ilk 5 il arasında yer almak ve 2023 ihracat hedefine en yüksek katkıyı veren illerden biri olmaktır. Bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, TÜYAP Anadolu Fuarları A.Ş ve ABİGEM A.Ş. ortaklığıyla #hedefilk5 projesini geliştirdik. Tüm kurumların ilgililerine teşekkür ediyorum. #hedefilk5 projemiz iki bölümden oluştu. İlk adım İhracat Akademisi, ikinci adım ise Alım Heyetleri organizasyonlarıdır. Akademimizin farkı her katılımcıya tek tek uygulamalı eğitiminin verilmesi ve eğitim sonunda; konusunda uzman, uluslararası bir firmada dış ticaret temsilcisi ile tanışarak deneyimlerinden faydalanma ve sorular sorma imkânı tanınmasıdır. Akademi katılımcılarından olumlu dönüşler alıyoruz. Bu eğitimleri devam ettireceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alacak ve “Dış Ticaret Uzmanları’’, Sakarya’nın ihracat yolundaki en önemli unsurları olacak. Buna inanıyor, başarılar diliyorum. Dünyadaki değişimi algılayıp farkına vararak, ekonomik, sosyal, bölgesel, bilimsel ve teknolojik anlamda, Sakarya’mızı değiştirmeyi amaçlayan projelerin peşinden şehrimizin tüm dinamikleri hep birlikte koşarsak hedeflerimize ulaşacağımızı biliyoruz” dedi.
“Şehrimize İhracat Uzmanları Hazırlıyoruz” Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci’nin ardından kürsüye gelen SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş de projenin detayları hakkında bilgi vererek süreci anlattı. Ateş konuşmasında, “Sakarya şu anda ihracatta 7. İl konumunda. SATSO olarak ihracatta 2023 hedefimiz var, ilimizin ilk 5’te olması. Bu konuda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Sakarya’da ihracat yapan önemli firmalarımız var. Fakat ilk 5 e ulaşabilmek için bizim yapmamız gereken küçük ve orta büyüklükteki işletmelerimizi ihracat yapar hale getirmek. Bizim ihracat akademisi çalışmamız aslında sertifikalı bir ticaret uzmanlığı eğitimi. Bu sürekli olarak devam eden bir eğitim olacak. Eğitimlerimiz 5 gün teorik, 5 gün workshop şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu proje ile şehrimizde firmalarımıza ihracat uzmanları kazandırmaya devam edeceğiz; ki onlar KOBİ’lerimizin önünü açabilsin, firmalarımıza vizyon katabilsin. Bu çalışmamızın ikinci aşamasında B2B iş görüşmeleri yapılacak. Biz burada üyelerimizi mümkün olduğu kadarıyla yurt dışı firmalarıyla eşleştirerek, bir araya getirerek ticari hacimlerinin önünü açmayı planlıyoruz. Bu konunda da TÜYAP Anadolu’yla iş birliği gerçekleştiriyoruz. TÜYAP Anadolu’nun yapmış olduğu uluslararası fuarlardaki yabancı alım heyetlerini Odamıza getireceğiz. Buradaki heyetlerimizle eşleştirerek burada B2B görüşmeleri gerçekleştirerek ticaret hacmi yakalamaya çalışacağız. İlk çalışmamız 11-15 Nisan tarihleri arasında tarım ve süs bitkiciliği sektörleri ile alakalı olacak. Oradan yaklaşık 60 kişilik bir alım heyeti Odamıza getireceğiz. Ekim ayında inşaat malzemeleri, Kasım ayında da sanayi ve teknolojiyle alakalı yabancı alım heyetini buraya getireceğiz.” diye konuştu.
“Katılımcılardan ihracat örnekleri” İhracat Akademisi \"Uygulamalı Dış Ticaret Uzmanlık Eğitimi’ni başarıyla tamamlayan katılımcılardan Çağrı Cenker Nalbant ve Tahsin Gümüş eğitim programı sürecinde workshoplarla destekledikleri ihracat projeleri ile ilgili sunum gerçekleştirdiler. İhracat ürünlerinin seçilmesinden, uluslararası pazar araştırmaları, rakip ülkeler, ürünlerin ülkelere göre ihracat ve ithalat oranlarını da içeren bir sunum gerçekleştirdi. Fındık ihracatı ve özel amaçlı asansör taşıma sistemi ile ilgili ihracat demolarının sunulmasının ardından geçilen sertifika töreninde 31 katılımcı firma yetkilisine sertifikaları verildi. Akademiye katılan firma yetkilileri eğitim sürecinin çok verimli ve faydalı olduğuna dikkat çekerek SATSO’nun bu çalışması ile var olan ihracat potansiyellerinin harekete geçtiğini ifade ettiler. Sertifikalarını alan katılımcılar B2B iş görüşmeleri ile aktif bir şekilde ihracat yapmayı hedeflediklerini ve sistemli bir şekilde kanalize olunduğu takdirde üretimin ihracata yönelmesinin tahmin edildiği kadar zor olmadığına da dikkat çekildi.
YASAL UYARI
Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.
YORUM YAZ
Yorumunuz başarıyla gönderildi
Lütfen tüm alanlarını doldurunuz ve e-posta adresinizi kondrol ediniz.
Şuan da işlem yapılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz