Şimşek: "Türkiye’de piyasaya girilmesi gereken zaman"

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 12’inci Türk Arap Ekonomi Forumunda yaptığı konuşmada, "En karanlık saatler güneşin doğmasından hemen önceki saatlerdir....

Şimşek:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 12’inci Türk Arap Ekonomi Forumunda yaptığı konuşmada, \"En karanlık saatler güneşin doğmasından hemen önceki saatlerdir. Normalde bu içinde olduğumuz zamanlar piyasaya girilmesi gereken zamanlardır.\" dedi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi desteğinde, Borsa İstanbul ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı iş birliğinde Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından düzenlenen 12. Türk Arap Ekonomi Forumu’na (TAF 2017) katıldı. Şimşek forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çok partili demokratik sistemde iyi zamanlar da geçirdiğini belirterek, \"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o dönemde liderliğini yaptığı parti ile Türkiye pek çok yapısal sorununun çözümünü buldu. Orta gelir ülkesi olmaktan çıkıp yüksek gelir ülkesi olmayı başardı. Hikaye henüz bitmiş değil. Bizim çok büyük hedeflerimiz var ve bunları gerçekleştirmek için de idari istikrar gerekiyor. Dolayısıyla Anayasa değişiklikleri uzun vadeli sağlam bir ekonomik öngörüyü mümkün kılabilmek için önemli. Söz konusu olan şey tek adam idaresi değil. Demokratik ülkelerde olduğu gibi başkanın kim olacağına, parlamentoya kimin gireceğine halk karar verecek, her dönem 5 yıldan ibaret olacak. Başkan en fazla 2 dönem görev yapabilecek. Burada irade halkın iradesi. Duyduğunuz ’Türkiye şöyle şöyle ilerliyor’ diye bahsedilen tüm spekülasyon, şüphe, korkular bir şeye dayanmıyor. Tamamen mesnetsiz. Yapılan yapısal reformlarla iyi bir mesafe katettik. Artık ikinci ve üçüncü nesil reformların zamanının geldi\" dedi.
\"17 Nisan sabahı itibarıyla çabalarımıza devam edeceğiz\"
Mehmet Şimşek, geçen yıl Türkiye’nin birçok şok ile karşı karşıya kaldığını belirterek, \"Buna rağmen reform programımıza devam ettik. Reform programımızdaki hedeflerin çoğuna ulaştık. Halen daha yapacaklarımız var. Bunun için de 17 Nisan sabahı itibarıyla biz çabalarımıza devam edeceğiz ve yapısal reformları tekrar gündemimize alacağız. Hukuki anlamda atmamız gereken adımları atacağız. Modern bir arabuluculuk sistemi bunun içinde önemli bir yer alıyor. Ticari ihtilaflar hızlı bir şekilde mahkemeye varmadan çözülebilsin. Özel mahkemelerin kurulması gündemde, bu da adaletin daha hızlı tecelli etmesinin sağlanması için bir araç. İş gücü piyasasına bir reform gerekli. Geçen yıl pazara birtakım esneklikler sunduk. İş bununla bitmiyor. Bazı bileşenlerin de yeni reform ile piyasaya kazandırılması gerekiyor\" şeklinde konuştu.
\"’Türkiye bir demokratik buhrana doğru gidiyor’ algısı kesinlikle doğru değil\"
Bürokrasinin azaltılması en önemli odak noktalardan birisi olduğunu vurgulayan Şimşek, \"’Türkiye bir demokratik buhrana doğru gidiyor’ algısı kesinlikle doğru değil. Biz demokrasimizin standardını yükseltme konusunda bir taahhütte bulunmuş durumdayız. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu zorluklar da daha fazla demokrasi, temel hak ve özgürlük, hukukun üstünlüğü yoluyla aşılabilir. Bu kalkışma, sizlere Türkiye’nin demokratik hedeflerinden uzaklaştığı gibi bir fikir vermesin\" ifadelerini kullandı.
Türkiye’de gayrimenkul alanlara vatandaşlık imkanı tanıyan bir mevzuatın getirildiğini hatırlatan Şimşek, \"Çok da yüksek olmayan bir rakamla gayrimenkul alanların vatandaşlık hakkı kazanabilecek. Etnik ve dini farklılıkların bir zenginlik ve çeşitlilik olarak algılanmalı. Bu bir tehdit değildir. Komşu ülkelere bakıldığında mezhep ayrılıkları bile ayrılık sebebi olarak görülüyor\" dedi.
\"Her halükarda gelir kaynaklarımızı çeşitlendirmeye odaklanmamız gerekli\"
Mehmet Şimşek, dünyanın sürekli değiştiğini ve 4. Sanayi Devriminin ülkeler ve iş dünyası üzerinde ciddi değişim oluşturacağını, enerji sektöründe önemli bir değişim yaşandığını söyleyerek şunları söyledi: \"Enerjinin depolanması gerekli. Bu fosil yakıtlara dayalı ekonomiye sahip ülkeler üzerinde önemli etkisi olacaktır. Burada önemli olan şey şu; bizim her halükarda gelir kaynaklarımızı çeşitlendirmeye odaklanmamız gerekli. Ya çeşitlendirmek durumundayız ya da daha performans bazlı kültüre doğru ilerlemek durumundayız. Ben de coğrafi anlamda ekonomiyi çeşitlendirmenin önemine inanıyorum. Biz kapılarımızı açtık. Komşu ülkelerimizden gelen yatırımlara açığız. Türkiye’ye geldiğinizde yabancı bir şirket muamelesi görmezsiniz, görmeyeceksiniz. Siz burada istihdam, değer oluşturan, üretim yapan ve hizmet sağlayan bir şirket olarak yerli şirketlerden farksız bir muamele görürsünüz. Uluslararası şirketlerle yerel şirketler arasında bu anlamda bir fark yok bizim gözümüzde\".
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sadece Türkiye için değil, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsayan reformlar konusunda kuvvetli hisler taşıdığını söyleyerek, \"Genç işsizlik, Orta Doğu ve Afrika’da yüzde 30’un üzerindedir. Bugün ile 2030 yılı arasında 180 milyon kişinin daha çalışma yaşına ulaşacak. Çeşitlendirme, reformlar ve açıklık olmadan bu insanlar için yeni iş imkanı oluşturmak oldukça zor\" diye konuştu.
\"En karanlık saatler güneşin doğmasından hemen önceki saatlerdir\"
Türkiye’nin zor bir yıldan geçtiğini belirten Şimşek, bu durumun Türk şirketlerinin yurt dışında son 4 yılda 30 milyar dolarlık yatırım yapmasına engel olmadığını belirterek, \"En karanlık saatlerin insanların en korktuğu saatlerdir. Ancak en karanlık saatler güneşin doğmasından hemen önceki saatlerdir. Şu anda Türkiye’den kaçmak ya da uzaklaşmak doğru strateji olmayacaktır. Hangi standarttan bakarsanız bakın Türk varlıkları şu anda değerinin altında. Normalde bu içinde olduğumuz zamanlar piyasaya girilmesi gereken zamanlardır. Piyasadan kaçılacak zamanlar değildir. TL efektif kur açısından bakarsanız, 2003 seviyesinden çok daha aşağıya geldi. Dolayısıyla son 15 yıllık dönemde Türkiye çok şey başardı. Yapısal açıdan da baktığınızda Türkiye’de olumsuz görünüm için hiçbir şey yok\" dedi.
Şimşek, Türkiye’nin son 15 yılda önemli başarılara imza attığını, şu anda Türkiye’de olumsuz görünüm için hiçbir sebep bulunmadığını söyledi. GSYH’nin 2002’ye bakıldığında 100 endeksi ile konuşulursa şu anda 209 seviyesine geldiğini belirten Şimşek, \"Türkiye 100’den 209’a gelirken, Çin, Hindistan gelişmekte olan piyasalar endeksi 100’den 190’a geldi\" dedi.
\"Türkiye’nin görünümü orta ve uzun vadede güçlü olacak\"
Şimşek, referandumun başarıyla atlatılmasından sonra bekleyen reformların gündeme alınması için hızlı bir şekilde hareket edeceklerini, hükümette bu isteğin olduğunu söyledi. Reformlar sonrası normalleşme yoluna girileceğini, bu reformlarla siyasi istikrarın ve yönetim istikrarının mümkün kılınacağını altını çizen Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: \"Reformlar sayesinde Türkiye’nin görünümü orta ve uzun vadede hep olduğu gibi güçlü olacak. Uluslararası medyadaki manşetlere baktığınız zaman, bu manşetler sizin algınızı şekillendiriyorsa o zaman yanlış bilgilendiriliyorsunuz demektir. Türkiye’de 80 milyonluk nüfusun arzuları, hedefleri, yapmak istedikleri, yakalamak istedikleri var. Bunlar hala, aynı şekilde bütün ateşiyle devam ediyor. Coğrafi konumumuz bizim için bir yük değil. Bu hükümet daha fazla reform yapmak için istekli\".

YASAL UYARI

Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.

YORUM YAZ

** Yorumunuzun sorumluluğu size aittir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.

ÇOK OKUNANLAR

MARMARİS AJANDASI

Tümü