TESK Genel Başkanı Palandöken: “Sahte ürün satan firmalar denetlenip teşhir edilmeli”
Dünyada en çok sahte ürün ele geçirilen ülkeler arasında Türkiye’nin ikinci sırada yer aldığını kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “OECD raporuna...
Dünyada en çok sahte ürün ele geçirilen ülkeler arasında Türkiye’nin ikinci sırada yer aldığını kaydeden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “OECD raporuna göre Türkiye, Çin’den sonra dünyada en çok sahte ürün ele geçirilen ülkeler arasında maalesef ikinci sırada yer alıyor. Sahte üretim yapan ve satan firmalar denetlenip teşhir edilmeli ki vatandaşlar alışverişlerini buralardan değil, işini düzgün yapan esnaftan yapsın. Firmalar denetlenirken esnaf ve sanatkar da korunmalı ve yaşatılmalı. Çünkü hiçbir esnaf, kendi yemediği ürünü müşterisine yedirmez, kendi giymediğini giydirmez” dedi. 15-21 Mart Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Sahte ürünler hem sağlığımızı hiçe sayıyor hem de ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Özellikle gıda ürünlerinde yapılan hilekarlıklar vatandaşın damak tadını bozuyor. Sahte ile gerçeği ayırt edemeyen tüketiciler hileli gıdaların tadını benimsemeye ve gerçek tatları unutmaya başladı. Dana eti diye satılan at ve eşek etleri, glikoz karıştırılan ballar, bayat peynirleri eriterek yapılan peynir imalatı gibi hileler o kadar yaygınlaştı ki vatandaşlar farkında olmadan bu tatlara alıştı. Hem de çift tırnaklı hayvan yerine tek tırknaklı hayvan ürünleri karıştırılarak satılıyor. Çocuklarımız köy tavuğunun, organik yumurtanın ve tereyağının tadını yadırgamaya başladı. Gıda sektöründeki hilekarlıklar milyarlarca liralık pazar büyüklüğüne ulaştı. Uzmanların araştırmalarına göre ülkemizdeki gıda sanayisinin yüzde 50’si kayıt dışı üretim yapıyor” dedi.
“Sahte üretim yapan ve satan firmalar teşhir edilmeli” Tüketiciyi korumak adına vatandaşların alışverişlerinde bildikleri ve güvendikleri esnafı tercih etmeleri gerektiğini belirten Palandöken, “Sahte üreticiler o kadar büyüdüler ki denetimli üretim yapan firmalarla rekabet eder hale geldiler. Üstelik bu hilekarlıklar yalnızca sağlığımızı bozmakla kalmıyor, kayıt dışılığı artırarak ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Sahte üretim yapan firmalar denetlenip teşhir edilmeli ki vatandaşlar alışverişlerini buralardan değil de işini düzgün yapan esnaftan yapsın. Firmalar denetlenirken esnaf ve sanatkar da korunmalı ve yaşatılmalı. Çünkü hiçbir esnaf, kendi yemediği ürünü müşterisine yedirmez. Sahte ürünlerin teşhir edilmesinin yanı sıra vatandaşlar ne kadar dikkatli olursa hileli ürünlerin sayısı o derece düşer ve halkımız da sağlıklı gıdalar ile beslenmiş olur” ifadelerini kullandı.
YASAL UYARI
Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.
YORUM YAZ
Yorumunuz başarıyla gönderildi
Lütfen tüm alanlarını doldurunuz ve e-posta adresinizi kondrol ediniz.
Şuan da işlem yapılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz