Fethiye, Dalaman, Ortaca, Marmaris, Ula, Datça ve Bodrum gibi önemli turistik bölgelere sahip Muğla’da 2015 yılına kadar gelen turist sayısındaki artış, 2016...
Fethiye, Dalaman, Ortaca, Marmaris, Ula, Datça ve Bodrum gibi önemli turistik bölgelere sahip Muğla’da 2015 yılına kadar gelen turist sayısındaki artış, 2016 yılında darbe girişimi ve Rusya ile yaşanan kriz sonrası büyük düşüş yaşamıştı. Muğla’daki Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanları, 2017 yılında başlayan yükselişin 2018 yılında artarak devam edeceğini, bunun göstergesinin ise katıldıkları turizm fuarlarındaki ilgi ve rezervasyonlar olduğunu belirttiler. Fethiye Otelciler Birliği Derneği (FETOB) Başkanı Bülent Uysal, Muğla’nın turizm açısından en kötü yıllarının 2016 ve 2017 yılı olduğunu belirterek, “Muğla’nın ağırladığı turist sayısı 2016 yılına oranla 2017 yılı bir kademe daha iyi. 2003 yılı turist sayısına gerilemesinin sebebi de en önemli turist aldığımız kaynak Avrupa ve Avrupa ülkeleri ile olan ilişkilerimiz maalesef turist sayısına yansıdı. 2018 yılı bu sayılarda bir toparlanma olacağını gösteriyor. Gittiğimiz fuarlarda aldığımız bilgiler 2018 yılının çok daha iyi, çok daha güzel bir yıl olacağını gösteriyor. İnşallah Avrupa’dan aldığımız Almanya, Hollanda, Belçika gibi ülkelerden aldığımız turist sayısı 2018 yılında artacak. 2017 yılı İngiltere’den aldığı en az turist sayısı yılı oldu. Bunun en önemli sebebi bölgesel kaynaklı sıkıntılar. Bu sıkıntıların 2017 yılında aşıldığı gözlemleniyor. 2018 yılında çok ciddi bir artış var İngilizlerde. İnşallah 2018 yılını da bizim en iyi sayılarımız olan 2014 ve 2015 yıllarını yakalayacak gibi gözüküyoruz. İnşallah 2018 güzel bir turizm yılı olacak” dedi.
“İngiltere pazarında çok ciddi büyüme görüyoruz” Katıldıkları İngiltere ve Hollanda fuarlarından elde ettikleri verilerin önemli sayılabilecek bir artışı işaret ettiğini söyleyen Güney Ege Otelciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, “2015 yılında Türkiye üzerinde oynanan büyük sıkıntılar sonucunda hem kaynak pazarlarımız İngiltere, hem de Orta Avrupa’da insan sayısında ciddi bir düşüş yaşadık. Bu oran yüzde 50’leri bile geçti. Bölgemiz hava yolu ile gelen 3 milyon 200 bin turisti ağırlarken, 1 milyon 880 bin seviyelerine kadar düştü. Geçen yıl biraz toparladık. Bu 2 milyon 80 bin kişiye çıktı. 2018’de de şu anda görünen hem İngiltere, hem de Hollanda fuarında aldığımız veriler ve erken rezervasyon sayılarına baktığımız zaman, 2 milyon 500 bine kadar çıkacağımızı gösteriyor. Bunu havalimanlarındaki alınan sloplara, uçakçıların aldığı sloplardan da bu sayıları görebiliyoruz. En büyük kaybı Avrupa’da yaşadık. Hollanda, Belçika İskandinavya buralarda çok ciddi kayıplar yaşadık. Bunlar biraz yavaş yavaş kendini tamir ediyor. Ama İngiltere pazarı bizi domine eden pazarda çok ciddi bir büyüme görüyoruz. Bu büyümede kayıplarımızı telafi edecek nitelikte Türkiye’ye gelen 2 milyon 500 bin İngiliz’in 1 milyon 700 bini Muğla’ya gelir. Yine aynı seviyelere geleceğimizi ümit ediyorum” dedi.
“Gelen turist sayısı kadar geliri de arttırmalıyız” Gelen turist sayısı kadar geliri de arttırmanın önemli olduğunun altını çizen Bülbüloğlu, “Önümüzdeki 2020-2021’de biz eksi 2013-2014 rakamlarına ulaşacağımızı ümit ediyorum. Bunun yanında önemsememiz gereken insan sayısı ile birlikte gelirlerde de kişi başına Bin dolar seviyelerine getirebilmek. Bu da nitelikli turizm ve nitelikli turist ile oluyor. Şu anda 570 dolar seviyesinde. Bunu yükseltmemiz ve daha iyi tanıtım ve pazarlama yapmamız gerekir. Türkiye üzerindeki bu imaj bozukluğunu ortadan kaldırmamız lazım” dedi.
“Kendimizi iyi anlatmamız gerekiyor” Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik İşletmeciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, “Muğla’da 3 milyonun üzerine çıkın turist sayısı bir anda 2 milyon 300 binlere kadar geriledi. Konunun özüne baktığımızda Türkiye’nin turizmde Dünya altıncılığına geldiği yer Avrupalı dostlarımızı tedirgin ediyor. Çünkü Türkiye zaten istenilen düzeyde kalkınmasını ve ilerlemesini istemeyen dışarıda ve içerideki birtakım kesim olabiliyor. Biz bunlara hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz. 2018 yılında turizmde tekrar istediğimiz noktaya doğru ilerlemeye başladık. Yapmamız gereken en önemli şey, Avrupa’da son gittiğimiz Helsinki fuarında gördük ki Türkiye’nin terörizm konusunda ve komşu ülkelerdeki savaşlar ile ilgili haklılığımızı tüm Avrupa’ya çok iyi anlatmamız gerekiyor. Anlattığımız zaman insanlar ikna olabiliyor. 2018 yılında turizmin tekrar yükselişe geçeceğine ve iyi bir konuma geleceğine inanıyorum. İngiltere’den rezervasyonlar başladı ve devam ediyor. Türkiye vazgeçilmez bir turizm ülkesidir. Gelmeyen turistler tekrar geleceklerdir ve şu anda dönüşler başladı. Biz DOKTOB olarak Türkiye’nin ve bölgemizin tanıtımı için Hindistan’dan Kazakistan’a ve Avrupa ülkelerine kadar ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun çok önemli olduğuna inanıyoruz. Oturduğunuz yerde kimse tanımadıktan sonra gelmesi de mümkün değil. Ama anlattığınızda ciddi anlamda bir potansiyelin olduğunu da görüyoruz” dedi.
YASAL UYARI
Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.
YORUM YAZ
Yorumunuz başarıyla gönderildi
Lütfen tüm alanlarını doldurunuz ve e-posta adresinizi kondrol ediniz.
Şuan da işlem yapılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz