TUROYD Başkanı: "Sektör dışından gelen yöneticiler yüzünden otelcilik sektörü tehlikede"
TUROYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, Türkiye’de otelcilik sektörünün bilinçsiz yatırımcıların plansız yatırımlarını profesyonel olmayan kadrolarla...
TUROYD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, Türkiye’de otelcilik sektörünün bilinçsiz yatırımcıların plansız yatırımlarını profesyonel olmayan kadrolarla yönetmeye çalışmasından dolayı tehlikede olduğunu söyledi.
Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can Aksu, Türkiye’de otelcilik sektörünün geleceği, bilinçsiz yatırımcıların plansız yatırımlarını profesyonel olmayan kadrolarla yönetmeye çalışmasından dolayı tehlikede olduğunu açıkladı. Aksu, sektör dışından gelip kulaktan duyma fikirlerle yatırım planlayan yatırımcıların karşılaşacağı tablo hayal kırıklığı oluşturduğunu bildirdi. Arz /talep dengesi yorumlanmayan, bölgesel ihtiyaç araştırması yapılmayan, lokasyon analizi olmayan, hayalperest bütçe beklentileri ile yola çıkılan sektörün bugün geride bıraktığı enkaz halini almaya yüz tutmuş oteller olduğunun altını çizen TUROYD Başkanı, \"Meslek yasası dahi olmayan profesyonel otel yöneticilerinin yok sayıldığı, patronun akrabasına yeğlendiği sektörde, hobi niteliğinde açılmış yüzlerce otel uluslararası markaların simsarlarınca dışa bağımlı hale getirilmiştir\" dedi.
\"Otelcilik, farklı dinamikleri ve idari mekanizması olan, operasyonel bir iştir\" Devletin, otellerin yıldızlamasını yaptığını ancak yıldızlararası fiyat denetimlerini ne yazık ki yapamadığını kaydeden Ali Can Aksu, \"Otel yatırımlarının milli ekonomi açısından dibe vurduğunu görmezden gelemez. Bir yatırımcı düşünün. Ana sektörü madencilik. Yan sektörü inşaat, üçüncü sektör ise otelcilik olsun. Yatırım bedeli 50 milyon dolar olan maden şirketinin yöneticisi maden mühendisi olmak zorunda. Yatırım bedeli 40 milyon dolar olan inşaat sektörünün yöneticisi mimar, yüksek mimar, inşaat mühendisi olmak zorunda. Yatırım bedeli 65 milyon dolar olan otelcilik sektörünün yöneticisi alanı ne olursa olsun patronun yeğeni olmak zorunda değil! Otelcilik, farklı dinamikleri ve idari mekanizması olan, operasyonel bir iştir. Meslek yasası olmalı ve yatırımcıyı da içerisine almalıdır\" ifadelerini kullandı.
Otellerin yüzde 60’ından fazlası sektör dışı ve deneyimsiz kişiler tarafından yönetilmekte Tablonun Türkiye’deki dramatik durumu fazlasıyla ortaya koyduğunu kaydeden Aksu, “Mevcut otellerin yüzde 60’ından fazlası turizm eğitimi olmayan sektör dışı ve deneyimsiz kişiler tarafından yönetilmekte. Yönetim anlayışındaki hata nedeniyle yatırımından beklentisini karşılayamayan yatırımcı için diğer bir tuzak da uluslararası markalar oluyor. Yağmurdan kaçarken, yatırım maliyeti üzerine binen marka bedelleri, konsept değişiklik maliyetleri ve komisyonlar ile yatırımcı doluya tutuluyor. Ülkemizde marka otel mi yok? Var elbette. Bunlar nasıl başardı sorusunun cevabı çok basit; profesyonel yönetim anlayışı” dedi Aksu, milli ekonominin mihenk taşı olan otelcilik sektörünün yatırım planlamasında dizginlenmediği ve ’Otelcilikte Meslek Yasası’ ile desteklenmediği müddetçe ’enkaz’ olarak kalacağını vurguladı.
YASAL UYARI
Marmaristv.com.tr ’ nin yerel haberler bölümünde İHA’nın abonelerine gönderdiği haberler otomatik olarak derlenmektedir. Marmaristv.com.tr editörleri otomatik akış içinde bu haberlere editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajans sorumludur.
YORUM YAZ
Yorumunuz başarıyla gönderildi
Lütfen tüm alanlarını doldurunuz ve e-posta adresinizi kondrol ediniz.
Şuan da işlem yapılamıyor lütfen daha sonra tekrar deneyiniz