MSKÜ Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, doğa ve yaban hayvanlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. İlemin, yaban hayvanlarını hazır besine ve insana alıştırmanın doğal popülasyona zarar verebileceğini vurguladı. İlemin, “Yaban hayvanları şehirlere ve yerleşimlere geldiğinde beslenmemeli, alıştırılmamalı. İnsandan ve insanın evcilleştirdiği kedi, köpek, büyükbaş ve küçükbaş canlılardan hastalık kapabilirler. Hazır besine ve insana alıştırmak büyük yanlış. Besleme doğadaki yaban hayvanlarına da yapılmaz. Milyonlarca yıldır o canlılar doğada bir sistem içinde bugünlere geldiler” dedi.
Marmaris’te, ana cadde ve sokaklara yiyecek bulmak için sürüler halinde inen yaban domuzları, vatandaşları tedirgin ediyor. Ana cadde ve sokaklara sürü halinde inerek, yiyecek arayan yaban domuzlarının sayısı her geçen gün artıyor. İlçe merkezindeki karayoluna çıkıp sürücülere zor anlar yaşatan domuzlar, parklara, evlerin bahçelerine kadar giriyor.
BESLENMEMELİ, ALIŞTIRILMAMALI
Marmarisliler, giderek evcilleşen yaban domuzlarına karşı yetkililerin önlem almasını istiyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Fethiye Ali Sıtkı Mefharet Koçman Meslek Yüksekokulu Çevre Koruma Teknolojileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yasin İlemin, doğal yaşam ve yaban hayatı üzerine açıklamalarda bulundu. Yaban hayvanlarının sokaklara indiğinde beslenmemesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Yasin İlemin, iyi niyetle yapılan davranışların ekosisteme zarar verebileceğini kaydetti. Yasin İlemin, “Dünya çapında bilim insanlarının çalışmaları sonucu, bilimsel olarak kanıtlanan gerçekleri söyledik. Yaban hayvanları şehirlere ve yerleşimlere geldiğinde beslenmemeli, alıştırılmamalı. İnsandan ve insanın evcilleştirdiği kedi, köpek, büyükbaş ve küçükbaş canlılardan hastalık kapabilirler. Yaban hayvanlarının evcil hayvan mikroorganizmalarına karşı bağışıklığı düşüktür” dedi.
HAZIR BESİNE VE İNSANA ALIŞTIRMAK BÜYÜK YANLIŞ
Beslenen ve insana alıştırılan hayvanların doğal popülasyona zarar vereceğini vurgulayan İlemin, hazır besine ve insana alıştırmanın doğal döngü açısından yanlış olduğunu söyledi. İlemin sözlerine şöyle devam etti: “Bu beslenen hayvanlar doğaya geri döndüklerinde türünün popülasyonunu enfekte ederek bütün bir nüfusun çökmesine neden olabilirler. İyi niyetle alıştırdığınız bir tilki doğaya döndüğünde tüm tilkileri enfekte edebilir. Yine aynı sebepten evcil hayvanlar özellikle köpek ve kediler kesinlikle doğaya bırakılmamalı. Onları yeri insanın çevresi. Doğaya terk edilmiş köpekler karacalara geyiklere zarar verir. Doğadaki kurtlara hastalık bulaştırır. Ancak hazır besine alıştırmak, insana alıştırmak büyük yanlış. Besleme doğadaki yaban hayvanlarına da yapılmaz. Milyonlarca yıldır o canlılar doğada bir sistem içinde bugünlere geldiler”
SU GÖZLERİ PLANLANABİLİR
Doğadaki dengeye dikkat edilerek yaban hayvanlarına yönelik bir şeyler yapılabileceğini belirten İlemin, “Ancak doğaya insan artık müdahale eder ve sistemi bozar hale geldiği için, gerekli yerlerde yaban hayvanları için “su gözleri” planlanabilir (çünkü o doğal su kaynaklarını biz kuruttuk). Yine çok ekstrem şartlarda doğada yemleme yapılabilir ancak bu hiç bir zaman devamlı olmamalıdır. Şehir ve insan yerleşimlerinde asla besleme yapılmamalıdır. Bazı istisnalar haricinde doğada da yapılmamalıdır. Unutmayalım cehenneme giden yollar iyi niyet taşları ile döşenir. Lütfen doğadaki dengeyi bozup yaban hayvanlarına cehennem yaratmayalım. Zaten onların doğal ortamını tahrip ederek ekosistemin dengesini bozuyoruz. En azından bu yanlıştan geri dönelim” ifadelerini kullandı.
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER