Tunus’tan zeytinyağı ithal edilmesi konusu, ülkede ekonomi gündemindeki yerini korurken, yaklaşık 5 milyon zeytin ağacı bulunan Balıkesir’in Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ithalatına da ihtiyacı olduğunu, fakat bunun yalnızca ihracat garantisi ile mümkün olması gerektiğini vurgulayan Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, zeytinyağının öncelikle iç pazarda tüketiminin artması gerektiğine dikkat çekti. Zeytinyağının şifa kaynağı olduğunu hatırlatarak, bu yılki 280 bin ton rekoltenin 150-200 bin tonunun ihraç edilmesi gerektiğini belirten Semerci, İHA muhabirine açıklama yaptı. Konuyu derinlemesine anlatan Semerci, Tunus’taki zeytinyağı fiyatlarının Türkiye’den daha yüksek olduğunu ve ithalat yapmanın mantıklı görünmediğini de bildirdi. Kendisi de zeytinyağı üreticisi ve tüccarı olan Mehmet Semerci, yıllardır zam görmeyen fiyatların artmasını diledi.
“Zeytin ve zeytinyağı üretiminde 4. sıradayız”
Dünya çapında zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda Türkiye’nin Tunus ile birlikte 4. sırada olduğunu hatırlatan Semerci, “2017-2018 zeytin hasat sezonunun çok verimli bir yıl olduğunu görüyoruz. UZZK’nın ülkemizde 280 bin ton rekolte tespiti oldu. Bu rekolte Türkiye tarihinin en yüksek rekolte tespitidir. Fakat ürettiğimiz zeytinyağının uluslar arası arenada bizi ancak 4. Sıralarda tutabildiğini görüyoruz. Üretim açısından. İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın ardından Tunus ile birlikte 4. sıradayız. Zeytinyağı bir sağlıktır. İlaçtır. Bütün ülke insanının yemesi gereken bir meyvedir. Maalesef üretim yapılan ülkeler arasında en az zeytinyağı tüketen bir ülkeyiz. Kişi başına yıllık 1, 1 buçuk litre ile bu bizim bir eksiğimiz. Zeytin ve zeytinyağındaki ilk 3 ülke, bu ürünlerin ithalat ve ihracatçısıdır. Bizim zeytinyağı ithal etmemiz konusunda Tunus ile bir anlaşma olduğu söyleniyor. Hal böyle olunca, bu kadar çok rekoltemiz varken, yağ ithal etmemiz, ne kadar doğrudur, ne kadar yanlıştır, bu tartışılmalı” dedi.
“150-200 bin tonun zeytinyağı ihraç etmemiz lazım”
Türkiye’de bu yıl beklenen 280 bin tonluk üretimin 150-200 bin tonunu ihraç etmemiz gerektiğinin altını çizerek sözlerine devam eden Mehmet Hakkı Semerci, “Dünyada artık kapalı bir ekonomi mümkün değil. Fiyatlarınız dünya seviyelerinde değil ise, o fiyatların uzun süreli devam etmesi de söz konusu değil. Üretici için son derece görünse de, kapalı ekonomi ile bu işlerin çözülmeyeceği bilindiğinden, biz hem zeytinyağı üreticisi, hem de zeytinyağı ihracatçısı bir ülke konumunda olabilmemiz için ancak üreticiye zarar vermemesi için, ihracat kaydı ile eğer olursa Tunus’tan da zeytinyağı alınabilir, Suriye’den de alınabilir. Ama bu yağ ihracat kaydı ile alınabilir. Bizim ürettiğimiz 280 bin ton rekoltenin zaten 150-200 bin tonunu ihraç etmemiz lazım. İhracatçının en önemli sorunlarından bir tanesi devamlılığı sağlayamamasıdır” şeklinde konuştu.
“İthalatı, sadece ihracat kaydıyla kabul edebiliriz”
En çok zeytinyağı tüketen Amerika, Japonya ve Çin gibi ülkelere sürekli ihracat yapmak kaydıyla ithal zeytinyağı kabul edilebileceğini söyleyen Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Semerci, “Bir sene bir müşterinize 10 bin veya 5 bin ton yağ talebine karşılık verip te, bir sene sonra veremezseniz o pazarı kaybetmemiz olasıdır. Bu nedenle zeytinyağı ithalatındaki yasak bir manada yararlıdır, ama bizim dünya zeytinyağı piyasasında önemli bir aktör olabilmemiz açısından da bunun serbest bırakılmasının da büyük bir problem olacağını düşünmüyorum. Biz aynı zamanda dünyadaki zeytinyağı tüketicisi ülkelere ki, bunların başında Amerika, Japonya, Çin vardır ve bu ülkelerin taleplerini her zaman karşılamamızı sağlayacak bir ithalatın, yani ihraç kaydıyla bir ithalatın yapılabilmesi bizim sektörümüzü olumlu yöne götürür. Bilakis bol üretim yıllarımızda önemli bir fark elde ederiz. Böylece dünya devi ülkelerle yarışmamız çok daha rahat olur. Sadece üretmek değil, pazarlama imkanını da elimize geçirmiş oluruz” diye konuştu.
Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı yüzde 70 arttı
Mehmet Hakkı Semerci, devlet desteklemeleri ile Türkiye’deki zeytin ağacı varlığının 100 milyondan 170 milyona ulaştığını ifade etti. Sözlerini, iç piyasada daha fazla zeytinyağı tüketilmesi gerektiğini vurgulayarak sürdüren Semerci şunları dile getirdi:
\"Böylesine verimli ve kaliteli yağları ürettiğimiz yıllar seyrek yıllar içinde denk gelir. Bu yılki Türk zeytinyağımız kalite olarak pik seviyelere ulaşmıştır. Dünya piyasalarında daha fazla tanıtılmamız için, devletin desteklemesinin de daha önemli olduğunu düşünüyorum. 100 milyondan 170 milyona çıkan bir zeytin ağacı sayımız var. Bu ağaçlarımızla ürettiğimiz ürünleri dünya piyasalarında pazarlamamız, iç piyasada da daha fazla tüketilmesini sağlamamız bizim önemli önceliklerimizdir. Bugün dünya fiyatlarıyla ülkemizin fiyatları arasında çok büyük farklar yoktur. Zaten fiyatlara bakıldığında bizim Tunus’tan yağ almamız pek mümkün görünmüyor. Çünkü onların fiyatları daha yüksek. Bizim de zamanla o fiyatlara geleceğimizi umuyorum. Bizim işçilik maliyetlerimiz, diğer ülkelere göre daha yüksek. Arazi yapımızdan dolayı makineleşme tam anlamıyla olamıyor.\"
YASAL UYARI
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER