Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, Ramazan Bayramı’nda beslenme konusunda vatandaşları uyararak, \"Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Bayramlarda ikramlara dikkat\" dedi.
Ramazan Bayramı ve sonrasında beslenmeyle ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hayatın her döneminde yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli faktörlerden biri olduğunu kaydetti. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerine dikkati çeken Bahçacı, bazı kişiler hala kendilerini oruç tutuyor zannederken, bazı kişilerin ise “oruç bitti şimdi yeme zamanı” diyerek aşırı miktarda besin tükettiklerine işaret etti. Özellikle oruç tutan kişileri beslenme konusunda uyaran Bahçacı, bayram ve sonrasında aşırı yemek yeme ile bazı problemlerin de kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Bunların en önemlisinin hazımsızlık ve mide problemleri olduğunu ifade eden Bahçacı, ayrıca gelenek üzere bayramda tatlı tüketiminin de arttığını ve yine sağlık sorunları yaşandığını dile getirdi. Bayram ikramları konusunda da uyarılarda bulunan Bahçacı, “Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir” diye konuştu.
\"Bol sebze ve meyve tüketimi önemli\"
Ramazan Bayramı ve sonrasında sağlıklı beslenmeye yönelik önerilerde de bulunan Bahçacı, “Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir\" şeklinde konuştu.
Kronik hastalar, çocuklar ve yaşlıların beslenmeleri konusunda da uyarılarda bulunan Bahçacı, “Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri önemlidir. Ayrıca 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, besin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir. Başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ramazan Bayramını kutlar hastalarımıza acil şifalar dilerim\" ifadelerini kullandı.
YASAL UYARI
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER