DEVLETİMİZDEN ÖZELLİKLE TURİZİM BÖLGESİNDE FAALİYET GÖSTEREN ESNAFLARIMIZIN CORONA VİRÜSÜNÜN DOĞURABİLECEĞİ EKONOMİK ZARARLARDAN EN AZ ETKİLENMESİ İÇİN TEŞVİKLER BEKLİYORUZ !!!
HİÇ OLMAZSA NİSAN,MAYIS AYLARINDA SİGORTA,BAĞKUR,VERGİ ÖDEMELERİ,OLABİLİYORSA KREDİ ÖDEMELERİNDE 2020 EYLÜL YADA EKİM AYINA ÖTELEME TALEBİMİZ BULUNMAKTA.
Dünya genelinde çok ciddi bir sağlık sorununa dönüşen bu virüsün ekonomik etkileri de oldukça belirgin olmaya başladı.
Sadece üretim değil, hizmet sektörlerinin de olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Bir tahmine göre dünya hava yolculuğunda ortaya çıkacak kaybın 30 milyar doların üzerinde olması bekleniyor. Turizm sektörü de bu salgından etkilenecek. Nevruz’da Türkiye’ye tatile gelen İranlı turistlerin bu sene gelmesi pek mümkün görünmüyor.
Önemli borsalarda düşüşler yaşanırken kaynakların ABD dolarına yöneldiğini görüyoruz. Dolar endeksi yükselirken ABD’de faizler düşmeye devam ediyor. Altına olan talebin artmasıyla altının fiyatı da artıyor.
Özellikle Türkiye’nin ana marketlerinden biri olan Avrupa’da Koronovirüs etkileri daha sert hissediliyor. Bununla birlikte Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) açıklamasına göre; Rus turistler tatile çıkmak konusunda kararsız. Yine Avrupa’nın en büyük tur operatörü TUI’nin özelikle son haftalarda rezervasyonlarında sert düşüş yaşaması krizin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
Dünya ülkeleri merkez bankalarının faiz indirmesi (genişlemeci yaklaşımları), Türk Lirasının önemli para birimleri karşısında ucuz olması, Türkiye’de kaliteli hizmet sunan otellerin Akdeniz çanağındaki rakiplerine oranla uyguladığı rekabetçi fiyatları ve hükümetin dış politikadaki uzlaşmacı yaklaşımı turizmi krizlere karşı daha güçlü kılıyor. Bu nedenle küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin bu krizden güçlü çıkacağına inanıyorum.
Bu noktada otelcilere büyük görevler düşüyor. Karma Pazar stratejileri çerçevesinde küresel ekonomik gelişmelere göre ve siyasi risklere karşı alternatif pazarlar ile kontrat çalışmaları yapmak otel bütçelerini krizlere karşı daha güçlü kılacaktır.
Turizme bütün olarak bakmalı, 2023 hedefleri çerçevesinde tüm pazarlarda büyüme odaklı sürdürülebilir bir turizm yaklaşımı sergilemeliyiz. Ana marketlerimiz olan Avrupa ve Rusya pazarlarının yanında, Hindistan, İran, Japonya, Çin ve NORDIC ülkelerini de ana pazar olarak belirlemeli ve tanıtım stratejimizi bu pazarlara yönelik olarak revize etmeliyiz.
MARMARİS ESNAF VE SANATKARLAR ODASI MÜDÜRÜ MEHMET AYYILDIZ.
YORUM YAZ
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın.
BENZER HABERLER